Povratak

Učenje kunića da se odazove na ime

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Kako mogu  naučiti maloga patuljastoga kunića, koji je star 1 mjesec i jako je umiljat, ali ne želi se odazvati na svoje ime (Kiki). Kako da ga to naučim?
Unaprijed hvala, Arijana

O: Učenje kunića osnove poslušnosti je mnogo teže nego druge životinje, no vrlo je uspješno ako uspostavite dobar odnos sa Vašim ljubimcem. Naučiti kunića da se odaziva na svoje ime započinje učenjem da ste Vi netko kome on želi doći.

Nakon toga, samo je potrebno malo strpljenja i nježne pažnje.

Kao prvi korak, savjetujem da nabavite kliker ili neki predmet koji proizvodi zvuk koji bi privukao pažnju Vašeg kunića. Kada započinjete učenje imajte uza se omiljenu poslasticu Vašeg ljubimca.

Zatim, sljedeći je korak učenje kunića na Vašu prisutnost. Ovo ćete postići igranjem na podu u blizini kunića. Kada će se osjećati dovoljno ugodno da uskoči Vama u krilo, moći ćete početi sa učenjem odazivanja na njegovo ime. Izgovarajte njegovo ime nekoliko puta kada ga hranite, kada se igrate sa njime, ali i svaki put kada ste u njegovoj blizini. Ovo činite toliko dugo sve dok steknete osjećaj da je on naučio svoje ime. Svaki put kada kunić izađe van kaveza, zazovite ga imenom i pozovite ga da dođe te iskoristite kliker u isto vrijeme kada izgovarate njegovo ime. Stanite nekoliko koraka od njega i izgovorite ime. Ako dođe do Vas, kliknite klikerom i dajte mu omiljenu poslasticu ili ga pogladite. Ako ne dođe do Vas, Vi mu se približite i izgovorite njegovo ime. Tada kliknite i dajte mu nagradicu. S vremenom povećavajte udaljenost sa koje ćete izgovarati njegovo ime, kako bi u konačnici mogli biti bilo gdje u Vašem stanu ili kući i zazvati ga po imenu kako bi došao do Vas.

Ovo ipak zahtijeva malo strpljenja i zaista mi je teško reći da li će za učenje biti dovoljan jedan tjedan ili nešto duže vremena. Nemojte odustajati, oboružajte se strpljenjem i rezultati neće izostati. Svaki ga puta pozitivno nagradite što se odazvao imenu a nikako nemojte vikati na njega ako ne dođe do Vas. Povišeni i jači ton glasa jedino može prestrašiti kunića pa zasigurno neće imati motivacije doći do Vas.

O pripitomljavanju kunića pisala sam također i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr