Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo ovnolikog kunića starog jednu godinu, ima 2,5 kg. Naše pitanje je kolika je prosječna težina ovnolikog  kunića? Ima godinu dana i ne znamo je li to prevelika težina jer su nam rekli u u nekim centrima da je to previše za tako starog kunića. 2,5 kg, da li je to previše za nju? I kolike su težine ovnolikog kunića u tim godinama? Unaprijed hvala,
Doris

O: Građa tijela kunića te duljina ušiju ovisi o pasmini kunića. Pasmine kunića dijele se na velike, srednje, male i patuljaste.

Velike pasmine kada odrastu imaju težinu 6-8 kilograma. U njih ubrajamo belgijskog orijaša, šarenog orijaškog kunića, ovnolikog kunića, činčila orijaša i dr.

Srednje velike pasmine imaju tjelesnu težinu 3,5-5 kilograma i tu ubrajamo kalifornijskog, bečkog plavog i bijelog, velikog činčila, francuskog srebrnog i beveren kunića.

Male (mini) pasmine kunića imaju tjelesnu težinu 1,5-3 kilograma i uzgajaju se zbog krzna i izložba.

Patuljaste pasmine kunića imaju tjelesnu težinu 1-1,5 kilograma i uz male kuniće su najčešći kućni ljubimci. O patuljastim kunićima je pisala i kolegica mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Vaš kunić pripada u male (mini) kuniće.