Povratak

Vid i ponašanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Zanimaju me neke stvari u vezi patuljastog kunića pa evo par pitanjca. Mogu li oni vidjeti po noći? Kakav je njihov vid? Je li vide boje? Kada oni ulaze u pubertet te jesu li onda nemirniji? Jesu li zaigrani samo kad su maleni? Hoće li više spavati kada budu stariji?

Unaprijed zahvaljujem,
Maja


O: Vizualni sustav kunića dizajniran je - ne za pretraživanje (šume za hranom) i pokretnost - nego za brzo i efektivno detektiranje približavanja predatora iz gotovo svakog smjera. Njihove oči smještene su visoko i na stranama lubanje, omogućavajući kuniću da vidi skoro 360 stupnjeva, kao i daleko iznad glave. Kunići su dalekovidni, što objašnjava zašto ih može uplašiti avion koji leti u zraku, čak i ako ga njihov vlasnik može jedva vidjeti . Cijena koju kunić plaća za ovaj nevjerojatan vid je mala slijepa točka direktno ispred glave, ali naprijed postavljene nosnice i velike uši kompenziraju ovaj manji gubitak prostora za otkrivanje predatora.

Kako bi životinja imala binokularni vid, djelokrug vida oba oka mora se poklapati do određenog stupnja. Centralna slijepa točka u području vida kunića spriječava trodimenzionalni vid objekata u blizini. Kada se čini da Vas kunić gleda sa strane, on zapravo gleda ravno u Vas, koliko je to moguće za kunića.  Koliko je poznato, kunići nemaju percepciju dubine kakvu imaju primati na takvoj blizini.

Što se tiče raspoznavanja boje, studija objavljena početkom 1970-ih indicira da kunići imaju ograničenu sposobnost razlikovati neke valne dužine svjetlosti, percipirajući ih kao različite boje. Izgleda da mogu razlikovati valne dužine koje mi nazivano „zelena“ i „plava”. Iako kunići možda ne precipiraju zelenu i plavu na način na koji mi to činimo, oni ih mogu razlikovati. Ovo znači da imaju ograničenu sposobnost raspoznavanja boja, vjerojatno ograničenu na dvije različite kategorije receptora (plavu i zelenu). Drugi tip receptora slike omogućava visoku vizualnu osjetljivost u situacijama s malo svjetlosti, ali uz relativno slabu rezoluciju (tzv. “zrnata” slika). Mrežnica kunića ima mnogo veći razmjer ovakog receptora (nasuprot onog koji je gore opisan) nego što to ima čovjek. Iako kunić može bolje vidjeti boje od čovjeka u uvjetima s slabim svjetlom, on ima mnogo slabiju rezoluciju (jasnoću) slika s jasnim svijetlom (tijekom dana), nego što je ima mrežnica primata. Slika koju stvara to područje kod kunića je dosta “zrnata” u usporedbi s onom koju formira naše oko, ali dobro služi kuniću.

Koristeći ovu sliku, Vaš glas, pokrete tijela i miris kao znakove, Vaš kunić vas može prepoznati.Znanje o tome kako druga životinja vidi svijet, dopušta nam da dođemo jedan korak bliže shvaćanju njezina ponašanja i modificiranja našeg vlastitog ponašanja kako bi život učinili sretnijim za oboje.

O spolnom sazrijevanju i promjenama ponašanja pisala sam detaljnije ovdje.

Igra je uvijek dobrodošla, a kunići su skloni stvoriti trajne navike već u mlađoj dobi. Ako ih naviknete na interakciju i igru, kunić će to tražiti i kad bude stariji. Naravno, treba uzeti u obzir da su starije životinje nešto sporije i tromije, ali treba voditi računa o njegovoj kondiciji i gojnom stanju. To znači da treba voditi računa da se ljubimac ne udeblja i svakako mu treba omogućiti svakodnevno kretanje van kaveza. Važno je znati da su oni uvijek aktivniji ujutro i tijekom večeri.

Nadam se da će Vam ove informacije biti korisne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr