Povratak

Vitamin C i pravilna prehrana zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Da li ja zamorcu mogu iscjediti limun u hranu? Jer ja živim dalje od Zagreba pa ne mogu uvijek imati vitamine za njega. Miki

O: Zamorčići, kao ljudi i majmuni, ne mogu sintetizirati sami vitamin C (askorbinsku kislinu) zbog nedostatka enzima L-gulonolakton oksidaze koja je potrebna za konverziju L-gulonolaktona u L-askorbinsku kiselinu.

Normalna dnevna potreba za ovim vitaminom je 10 miligrama na kilogram tjelesne težine i povećava se na 20 miligrama na kilogram tijekom graviditeta.

Dnevnu dozu ćete zadovoljiti ukoliko zamorčić dobiva izbalansirane obroke suhe hrane i zelenja. Balansirani obrok znači koncentriranu suhu hranu, korijenje povrća, zelenje, sijeno dobre kvalitete i svježu vodu. Ukoliko je obrok izbalansiran, neće biti potrebe za dodatnim suplementima.

Hrana mora biti svježa, bez plijesni na njoj. Svaka hrana koja nije pojedena u roku par sati, i svježa i suha, mora se maknuti. Također, svaki dan se mora staviti u zdjelicu potpuno nova suha hrana jer zamorčići vole obavljati veliku nuždu u nju. Stalno mora biti ponuđeno sijeno.

Vitamin C zastupljen je u voću i povrću.

Od povrća vitamin C sadrže cikla, brokula, prokulica, kupus, mrkva, celer, zelena salata, špinat, potočarka, karfiol, repa, peršin, rajčica, paprika, repa, pastrnjak, tikvica i krastavac.

Od voća možete dati jabuku (bez koštica), dinju, breskvu, krušku, grožđe, kivi, jagode, naranču, mandarinu, mango, kupine, brusnicu, borovnice,marelice, maline, lubenicu, šljive, nektarinu, krušku i šipak.

Jabuku, limun, naranču i mandarinu treba davati u manjim količinama, da ne dođe do povećane kiselosti organizma.

Naravno, uvijek pazite, ukoliko bi se pojavili znakovi skorbuta (zbog manjka vitamina C), da se na vrijeme nadoknadi vitamin. Znakovi skorbuta su slabost, mršavljenje, odbijanje kretanja, bolni zglobovi, krvarenje u stolici i po zubnom mesu te pojačano slinjenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr