Povratak

Vitamin C u prehrani zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Živim u malom gradu u kojem ima samo jedan pet shop. Čitala sam na internetu da zamorcima treba unositi vitamin c preko vode. Tražila sam te vitamine u našem pet shopu, ali oni to ne drže. Zanima me mogu li ja njima davati taj vitamin c preko voća i povrća ili to nije dovoljno?
Karla

O: Zamorcima je potrebno dodavati vitamin C  zato jer ga oni ne mogu sami sintetizirati, a nedostatak ovog vitamina  može dovesti do raznih poremećaja u organizmu te pada opće otpornosti.

Posebno ga je potrebno dodavati prehrani u fazi intenzivnog rasta te  prilikom stresnih stanja kao što su transport, promjena nastambe,  parenje,  graviditet, dojenje, bolesti i općenito promjene životnih uvjeta.

Vitamin C je potrebno dodavati u vodu za  piće  koju treba svakodnevno mijenjati, pošto on propada u vodi, a još više pod utjecajem klora koji se dodaje u vodu.

Ako nikako ne možete nabaviti vitamin C prilagođen za životinje, raspitajte se u humanim ljekarnama za preparat vitamina C u tekućem obliku.

Voće i povrće možete slobodno davati, ali ne agrume (limun, naranča) koji jesu bogati vitaminom C.

Od povrća možete davati špinat, celer,rajčicu, mrkvu, papriku, krastavac, a od voća jabuke, breskve, grožđe, kruške, jagode, dinju, list maslačka.



POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr