Povratak

Vitamini i minerali - pomoć pri oporavku zamoraca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja zamorčica od jučer radi neobične stvari: normalno hoda, ali nekako u ljijevo, kad je na leđima ne može se okrenuti i sporo hoda, ali trči brzo. Druga zamorčica šepa. Nitko ne zna što se i zašto se to dogodilo. Recite mi, poslje veterinara što da radim? Petra

O: Nakon pregleda kod veterinara i određivanja, ukoliko je potrebno, određene terapije (npr. ako je poremećaj ravnoteže potekao od upale srednjeg uha ili je šepanje posljedica, npr. čira na nogama koji se kod zamorčića često javlja zbog mokre  stelje,  neadekvatnog   žičanog   poda  kaveza  i  zbog prisutnosti   urina   se

sekundarno inficira..), ono što Vi možete napraviti da pomognete svojim zamorčićima je da im osigurate kvalitetnu nadoknadu vitamina i minerala.

U trgovinama Pet centra možete kupiti vitamine B kompleksa u kapima.

Avitaminoza vitamina B1 (tiamina) može dovesti do živčanih poremetnji, pareza (djelomične uzetosti) ili paraliza (potpune oduzetosti), vitamina B2 (riboflavin). Vitamini B komleksa povoljno djeluju znači na živčani sustav, ali i na kožu i probavu.

Zamorčići nemaju sposobnost sinteze C vitamina, stoga ovise o njegovom izvoru iz hrane. Deficit vitamina C izaziva krvarenja u zglobovima i zubnom mesu jer je vitamin C je važan za sintezu kolagena (proteina vezivnog tkiva). I to može bitno pomoći da se šepanje smiri. U našim trgovinama možete nabaviti i C-vit Multivitamin za zamorčiće, multivitaminski  preparat pojačan vitaminom C od proizvođača Versele-laga.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr