Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me da li kanadske vjeverice (chipmunk) spavaju i zimski i ljetni san? Tako sam nešto čula da spavaju, ali nisam sigurna... Vaša Josipa

O: Kanadske vjeverice pripadaju glodavcima, a glodavci ne podnose visoke temperature okoline (26-29°C), jer večina njih u takvim uvjetima doživi toplotni udar. Da bi smanjile utjecaj visoke vanjske temperature, u prirodi ili u stanovima kao kućni ljubimci, za vrijeme pretopolog vremena, skrivaju se u svojim dupljama, tunelima ili kućicama koje im osigura njihov vlasnik, smanjuju dnevno kretanje i konzumiranje hrane, ali to ne znači da su upale u "ljetni san" ili hibernaciju.

U prirodi, zimi, vjeverice također ne ulaze u duboku ili potpunu hibernaciju u svojim skloništima, već se tokom zime bude svaka dva tjedna da bi obavili nuždu i pojeli nešto iz svojih zaliha..

Hibernacija je stanje kada životinja provede više tjedana u stanju spavanja u svom malom i zaštićenom skrovištu (duplja, podzemni tuneli). Dok spavaju, troše vrlo malo energije za svoj bazalni metabolizam, te ne moraju jesti tokom tog perioda. Ako su dovoljno jeli do zime i spremili veću količinu hrane, spavaju do proljeća (najčešće do ožujka) uz povremena buđenja.

Normalna tjelesna temperatura vjeverice je oko 37°C, a tokom hibernacije pada ispod 10°C; od 350 otkucaja srca u minuti pada na 4 otkucaja u minuti, fiziološki procesi u tijelu su isporeni; tjelesna težina pada s 300 grama na 160 grama. Vanjski faktori, kao što su kraći dan i duža noć, malo hrane u okolini, pad vanjske temperature i "biološki sat" ili prirodni instinkt, utječu da vjeverice spavaju "zimski san".

Kao kućni ljubimac vjeverice nisu sklone hibernaciji ili zimskom snu, jer tokom cijele godine imaju hrane u izobilju, a temperatura okoline ne pada ispod 20°C. Vlasnik može svojoj ljubimici osigurati "zimske uvjete", i to u periodu od studenog do ožujka, tako da vjevericu drži u hladnijoj prostoriji i ne hrani je u izobilju tijekom listopada. Međutim, ne vidim nikakve potrebe da se na taj način tretira vjeverica - kućni ljubimac.