Povratak

Vlažan nosić kunića / Smještaj i igračke za kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Prvo bih vam željela čestitati na ovako lijepom i korisnom sajtu koji je posvećen kućnim ljubimcima. Čitala sam savjete u vezi kunića kao kućnog ljubimaca i pročitala sam da kunić treba da ima suv nosić. Imam kunića koji zadovoljava sve navedene kriterijume zdravog kunića, samo što ima često vlažan nosić. Inače, vrlo je veseo i živahan. Živi u manjem kavezu nego što bi terbalo i zanima me da li to može da ima neki negativan uticaj na njega dok ne nabavim veći kavez. Svakog dana mu je dopušteno da se slobodno kreće van kaveza otprilike dva sata, ponekad i mnogo duže. Unaprijed zahvalna,
Tijana

O: Pošto navodite da je Vaš kunić veseo i živahan te ima dobar apetit, vrlo je vjerojatno da se radi o zdravom kuniću.

Pod tezom "suh nosić" smatra se da iz nosa nema iscjetka ni u kojem obliku (ni prozirnog - seroznog, ni gustog - pustuloznog ) jer postojanje iscjetka ukazuje na upalni proces u dišnim prohodima. Iscjedak iz nosa i očiju se javlja i kod miksomatoze - virusne bolesti kunića koja uzrokuje veliku smrtnost, a između kunića ju prenose insekti koji sišu krv, npr. komarci i sl.

Kunići imaju vlažan nosić jer je potrebno da se sluznica nosa stalno vlaži, pošto se oni u okolini najviše snalaze njuhom pa se tako njuškanjem na sluznicu lijepe čestice prašine. Sluznica nosa se konstantno vlaži jer se tako izlučuje višak topline, što se kod ljudi manifestira znojenjem, a kod životinja preko sluznica nosa i ustiju jer one nemaju žlijezde znojnice.

Što se tiče smještaja, preporučam Vam, ako imate neadekvatan kavez, da kunić u njemu boravi samo toliko da jede i obavlja nuždu, a da su mu vratašca otvorena da može izaći po želji. Bit će zahvalan i puno zadovoljniji, osobito ako mu date i igračke kojima će se zabaviti dok Vas nema, kao npr. igračke zveckalice za bebe, komad tepiha, kartonski valjci od toalet papira, PVC boce i limenke od pića, kartonske kutije s otvorima i sve drugo što bi ga moglo interesirati. Kunići su jako radoznali i zaigrani, iako volju za igrom pokazuju ujutro i predvečer.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti i da će Vam kunić pružiti još puno veselja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr