Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj hrčak ima mrvicu vlažan nos (ali samo malo skoro ništa) pa bi vas htjela pitati jeli to nužno mora značiti da mi je hrčak bolestan? Da li općenito vlažniji nos mora značiti bolest? Hrčak mi već 2 dana ne pije (prestao je kada sam mu počela davati svježe voće, jabuku i mrkvu.) Je li to zato što dovoljno vode dobiva iz voća i povrća koje mu dajem? Mogu li mu namazati vrh pojilice s marmeladom ili medom kako bi pio? I još samo jedno pitanje: smije li hrčak jesti kikiriki? Hvala, Ana.

O: Za većinu kućnih ljubimaca: pasa, maca, hrčaka i ostalih, vlažna njuškica je znak zdravog organizma, uglavnom crne (smeđe) i sjajne boje.

Naravno ako postoji iscjedak (u obliku kapljice) iz nosnih otvora i kanala - znak je početka oboljenja prednjih dišnih puteva. Kada se zanemari ovaj znak ili simptom, uz to ako je ljubimac držan u lošim uvjetima i slabu ishranu, krajnji ishod može biti upala pluća i uginuće.

Pretpostavljamo da kod Vašeg hrčka za sada ništa ne upućuje na oboljenje. Također, smanjio je količinu konzumirane vode jer više jede svježe voće i povrće. Nemojte pretjerati u dnevno ponuđenoj količini svježe hrane. Rađe mu ponudite svaki drugi dan u količini (nasjeckanog voća i povrća) koja stane u jednu jušnu žlicu.

Kikiriki može jesti (u ljusci i bez nje), ali pripazite na ponuđenu količinu, što znači ne svaki dan i po jedan kikiriki svakih par dana.