Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj mali vrtimiš ima problem, možete li mi okvirno reći što bi mu moglo biti ili savjetovati gdje bih ga mogla odvesti na pregled? U petak sam uočila da se otežano kreće. Nije mi bilo jasno što mu se dogodilo jer je dan ranije bio u redu. Prednju šapicu drži pri tijelu i ne može se osloniti na nju, a zadnju može koristiti, iako je malo vuče za sobom. On je i dalje veseo, jede, pije, čak se i vrti, iako otežano jer zbog toga pada. Nadam se da ćete mi moći pomoći. Hvala vam! Ana

O: Vrtimiš je vrlo mali kućni ljubimac pa ga je i teško pregledati ili čak Rtg-ski snimiti nogice ili cijelog.

Glodavci su vrlo osjetljivi na vanjsku toplinu, tako da temperatura od 26-28 C može dovesti do toplotnog udara, odnosno prouzročiti neka oštećenja centarlnog živčanog sistema, te se posljedično tome mogu javiti problemi vezani uz (ne)kordiniranost pokreta i kretanja uopće. Vi ste naveli da jednu nožicu drži dignutu uz tijelo, a zadnju vuče.

Potrebna bi bila terapija antibiotikom i dodatno dodavanje vitamine B kompleksa u hranu, a posebno nam je važan B1 koji pomaže da se živčani sistem vrati u normalnu funkciju. U Pet centru možete nabaviti multivitaminske preparate koji se dodaju u vodu (pojilicu) i to Rodvitol od JBL ili Vitamin plus N od Sera - navedeni preparati sadrže potrebni B kompleks.

Kavez s ljubomcem držite na tamnom i ugodnom mjestu u stanu, nabavite mu također i kućicu za glodavce (ukoliko je već nema) i iz krletke izvadite sve po čemu bi se mogao popeti i pasti. Ponudite mu svježu hranu (mrkvicu, jabuku i slično),a smanjite zrnatu hranu jer u ovom periodu oporavka ne bi smio povećati težinu (zrnata hrana je bogat izvor energije i masti), zbog opterećenja zglobnog i koštanog sistema. Ako ima ranicu na nožici, premažite je nekom od antibiotskih krema.

Veterinarski pregled je također potreban. Pošto ne znamo Vaše mjesto stanovanja, savjetujemo Vam da se obratite nekoj od veterinarskih ambulanta u Zagrebu ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu.