Povratak

Zamorac grize kavez / Promjena i ispravljanje neželjenog ponašanja zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam zamorčića starog 3 godine, zadnjih mjesec dana je počeo intezivno gristi kavez kako bi odvukao pažnju. To je nevjerojatno glasno i onda mu tko god je u blizini da malo sijena/nadopuni malo zdjelicu/da malo mrkve pa je ok. Uvijek ima frišku vodu, barem nešto suhe hrane, svaki dan dobije nešto povrća ili voća i uvijek mu je dostupno sijeno. Sad je počeo to raditi kroz noć tako da me probudi svakih par sati što je veoma naporno. Ukućani mi se dosta žale na to i zbilja ne znam što da radim s njim, ne želim da po noći pustit po sobi. Sinoć sam se dizala svakih sat, dva da bi mu stavila prstohvat sijena i onda bi bio tiho makar ima dosta sijena već u kavezu. Ne znam kako je nakon tri godine postao tako "razmažen", a kad ga se trudim ignorirati (recimo u 3 ujutro) onda jednostavno ne prestaje. Molim Vas pomoć jer zbilja ne znam što da radim i nisam spavala više od 3 sata u komadu već par tjedana.
Hvala unaprijed. Pozdrav, Marija

O: Postoji više uzroka ovakvom ponašanju zamorčića.

Obično zamorčići grizu kavez jer misle da je vrijeme obroku i da ćete im ponudit svježu hranu (kao i Vaš zamorčić), također ispoljavaju ovakvo ponašanje kada im je dosadno i traže pažnju, kada nemaju društva (iste vrste) nakon izvjesnog perioda počnu se osjećati usamljeno bez obzira na to koliko vremena vlasnik provodi s njim, zatim kada ima malen kavez i nema dovoljno prostora za kretanje.

Možda bi bilo dobro da zamorčiću nabavite društvo, bilo bi optimalno da je suprotnog spola i sterilizirana (kako biste izbjegli vrlo učestala legla), a moguće je imati i dva mužjaka, no jedan od njih mora biti kastriran jer bi se mogli početi tući.

Ukoliko nemate uvjeta za nabavu još jednog ljubimca te ukoliko Vaš ljubimac ima manji kavez, možete ljubimcu pokušati nabaviti veći kavez sa više sadržaja – tunelima, ljuljačkom, kućicom, kako bi se zamorčić što više samostalno zabavljao, a manje tražio Vašu pažnju. Dobro bi bilo da preko dana bude što više aktivan kako bi se izmorio pa noću spavao umjesto da budi Vas i ukućane. Naravno, ukoliko se odlučite napraviti neku promjenu imajte na umu da su zamorci jako skloni stresu i da bi svaku i najmanju promjenu trebalo uvoditi postepeno.
 
Na kraju, imajte na umu da ćete najvjerojatnije poprilično teško "ispraviti" ovakvo ponašanje i da će Vam pritom trebati dosta strpljenja. Pokušajte, za početak, ljubimca barem danju ignorirati i ne "nagrađivati" više njegovo nepoželjno ponašanje pažnjom i hranom. Vjerujem da će nakon izvjesnog vremena i puno, puno strpljenja zamorćić shvatiti da mu takvo ponašanje ne donosi ništa i naposljetku i prestati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr