Povratak

Zamorac i linjanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam kod vas zamorčića, koji se zove Spoky i linja se pa me zanima da li se linjaju kratkodlaki zamorci? Olja

O: Zamorci se u prirodi linjaju dva puta godišnje. Linjanje je pogotovo izraženo kod dugodlakih zamoraca, dok je kod kratkodlakih zamoraca manje primjetno. Linjanjem se organizam ljubimca prilagođava vremenu i osigurava optimalnu termoregulaciju.

Zimsko krzno je gusto i nešto dulje, dok je ljetno rjeđe i nešto kraće.

U periodu linjanja sva dlaka se ne izmjenjuje odjednom i ravnomjerno, već su nerjetko pojedini dijelovi tijela obrasli dlakom različite duljine. Isto tako se mogu uočiti pojedni dijelovi s prorijeđenim dlačnim pokrivačem. 

Međutim, tipična slika linjanja može prikriti sliku kožnog oboljenja. Prorijeđena, izlomljena i dlaka bez sjaja upućuju često na infekciju ili parazitarno oboljenje. Pažljivim pregledom kože mogu se uočiti crvenilo, perutanje, krastice ili promjena pigmenta. Sve su to znaci koji ukazuju da ljubimca svakako odvedete na pregled.

Osim toga, pojačano linjanje može nastupiti i kao posljedica stresa, bolesti, loše prehrane, nedostatka vitamina C, neurednih i nedovoljno čišćenih nastambi, odnosno, svega što može uzrokovati pad obrambenog mehanizma kože.

Stoga je pravovremena dijagnoza pretpostavka uspješnom izlječenju.

Također, poznato je da ljubimci držani u stanovima ne dobivaju jasnu poruku iz okoliša (temperature zraka, duljina dana i dr.) te njihovo linjanje može biti produljeno i nepotpuno, odnosno, može se produžiti i kroz cijelu godinu.

Ukoliko smatrate da je linjanje jačeg intenziteta, radi svoje sigurnosti i sigurnosti ljubimca, savjetujem Vam da posjetite svog veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr