Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zamorac nema probavu već tri dana i ne pije vodu, osim ako mu se ne ponudi, a i onda popije par kapi. Ponaša se normalno, šeće i jede, ali jede manje nego inače i to uglavnom povrće, a sijeno i sjemenke slabo. Prehrana je ista, jedino što je dobio kupusa na koji inače nije naučen. Trbuh mu nije tvrd i nema nikakvih znakova da je bolestan. Ne znam koliko to može biti opasno pa bih vas molio, ako znate nešto o tome, da mi odgovorite.
Unaprijed hvala, Igor

O: Kod Vašeg zamorčića najvjerojatnije je riječ o opstipaciji.

Opstipacija podrazumijeva otežano pražnjene crijeva, uslijed čega životinja ima tvrdu, suhu stolicu ili, rijeđe, dolazi do potpunog izostanka defekacije. Uzrok ovakvom stanju najčešće je neadekvatna prehrana teško probavljivom ili jednoličnom hranom, nedovoljan unos vode u organizam, te premalo kretanja. Ako je riječ o dugodlakom zamorčiću, opstipacija može biti uzrokovana i progutanom dlakom, koja se formira u crijevima kao kuglica.

Zato je važno i povremeno davanje malt paste za glodavce, koja će olakšati izbacivanje dlake iz probavnog trakta. Ukoliko ovakvo stanje potraje, može nastati stanje opasno po život. Kod dugodlakih zamoraca i kunića važno je redovito češljanje, te dostupnost zelene i svježe hrane bogate vlaknima. Vlakna su važna bakterijama unutar cekuma kako bi ostale u ravnoteži i pomogle probavi unesene hrane u organizam. Vlakna pomažu i u održavanju normalnog motaliteta crijeva, a manjak vlakana dovodi do usporavanja probave, promjene u pH cekuma, fermenataciji i konačno do indigestije.

Zamorčići imaju dva tipa fecesa. Prvi tip fecesa predstavlja formirana, suha peleta smeđe do tamno smeđe boje, koja sadržava malo vode i neprobavljiva vlakna. Drugi tip fecesa ili cekotrof, najčešće je uočljiv kod koprofagije (zamoračić jede vlastiti izmet). Probava vlaknatih tvari, a naročito povrća, u zamoraca uvelike ovisi o bakterijama i protozoama u debelom crijevu koje omogućuju da se iz njih izvuku svi potrebni vitamini. Stoga zamorci proizvode, a zatim ponovno probavljaju ovakvu stolicu koja je bogata K i B vitaminom te bakterijama koje su sastavni dio crijevne mikroflore. Osim toga, kako su isključivi biljojedi, organizam im ne može proizvesti pojedine vitamine i enzime esencijalne za sintezu proteina tako da ih nadoknađuju ponovnim probavljanjem (koprofagija).

Prehrana mora biti bazirana na suhom sijenu, koje je bogato sirovim vlaknima, a osim što omogućuje pravilnu probavu, važno je i za trošenje stražnjih zubi jer omogućuje stalno žvakanje.Osim sijena važno je i voće i povrće, koje uvijek mora biti svježe i osušeno. Prevelike količine voća i povrća mogu dovesti do proljeva pa je zato važna dosljednost u hranjenu, te vođenje računa o vrstama voća i povrća, odnosno izbjegavanje povrća koje napuhuje, kao što je kelj, te ograničeno davanje voća koje fermentira. Zamorčići mogu jesti i gotovu paletiranu hranu, namjenjenu isključivo za njih. Voće i povrće koje ostane nepojedeno, odnosno ostane preko noći u kavezu, treba maknuti iz kaveza i zamijeniti svježim. Novu hranu treba uvoditi postepeno, kako bi se probavni sustav prilagodio i izbjegli problemi kao što su proljev ili opstiapcija. Uz navedeno, važno je dodavanje vitamina C, koji je i pored ostalog, odgovoran i za pravilan motalitet crijeva.

Pokretanju probave pomaže i masiranje trbuščića, a može se dati i 1 ml parafinskog ulja. Ukoliko još uvijek Vaš zamorčić nema stolice, odmah se obratite svome veterinaru. Kad se riješi problem opstipacije , savjetujem Vam Bunny hranu za zamorčiće, bogatu iskoristivim vlaknima, te stabilnim vitaminom C i Bunny Yoghurt Discs, koje možete davati kao međuobrok - lakoprobavljiv je i ne sadrži šećere.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.