Povratak

Zamorac je bezvoljan i vuče stražnje noge - paraliza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije nekoliko dana dobili smo zamoraca koji je nabavljen u vašoj trgovini u Rijeci. Životinjica je bezvoljna, ne trčkara i vuče stražnje nožice. Trebamo li se obratiti veterinaru? Zahvaljujem, Irena

O: Svakako Vam savjetujem da se uputite u najbližu veterinarsku ambulantu specijaliziranu za bolesti malih kućnih ljubimaca i glodavaca čim prije.

Česti su slučajevi paralize stražnjih nogu kod zamorčića kao posljedica naglog skoka i traume ili pada s visine gdje je došlo do ozljede kralježnice, zdjelice ili stražnjih udova. U tom slučaju treba potvrditi sumnju i po potrebi administrirati analgetike, odnosno lijekove sa dodatkom kalcija, vitamina D i glukozamina, te na taj način prvenstveno ublažiti bol, i pomoći u restituciji nastale traume. S tom kombinacijom lijekova kojih je bolje davati u tekućem obliku jer brže ispoljavaju svoje djelovanje može se uspješno liječiti i stanja kod kojih se paraliza nije dogodila zbog traume odnosno kod slučajeva kada uzrok same paralize nije poznat.

Osim toga, moguće je ponekad da do paralize dođe zbog manjka vitamina C u hrani. Avitaminoza vitamina C je dosta čest slučaj kod zamorčića, između ostalog i zbog toga što ga zamorčići sami ne mogu sintetizirati kao ni mi ljudi pa je izbalansirana prehrana zamorčića vrlo važna.

U slučajevima pojačanog stresa, kao primjerice kod mijenjanja životnih uvijeta životinje ili seljenja u novi dom, potrebe za vitaminom C su povećane pa je dobro dodavati vitamin C u vodu za piće ili po hrani kroz nekoliko dana. Ukoliko je doista riječ o takvom slučaju avitaminoze unutar par dana od početka davanja terapije već bi se trebali vidjeti znakovi oporavka.
 
Također u nekoliko slučajeva infestacija crijevnim parazitima Encephalitozoon cuniculi, protozoom koja je obligatni unutarstanični parazit, došlo je do pojave sličnih simptoma. Oboljenje je moguće dokazati pretragom krvi životinje i učinjenim titar testom, a bolest se liječi uspješno sa antiparazitnim lijekovima na bazi febendazola.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr