Povratak

Zamorac kao kućni ljubimac / Zamorčić je pojeo papir

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Što to znači kada zamorčić podiže nogice, prevrće se, diže guzu i trči od jednog do drugog čovjeka? Da li mu je štetno ako pojede komad papira i da li može od tog uginuti?
Unaprijed hvala, Tea

O: Zamorčić ili gvinejsko prase je veoma društvena životinja i uživat će u igranju sa svojim vlasnikom jer voli dodir i maženje.

Lako se održavaju, prijateljski su raspoloženi, radoznali i vrlo rado komuniciraju.

Vole udobnost, osjećaju bol, hladnoću, strah, a od vlasnika mole hranu. Ako su gladni, od silne ljutnje počet će glasno skvičati. Proizvode najmanje jedanaest različitih tonova kojima komuniciraju međusobno i s vlasnikom. Ako nauče da je neki zvuk vezan uz davanje hrane, npr. otvaranje vrata ormara ili frižidera, kad ga čuju počet će vrlo glasno skvičati. Dodatne informacije o značenju zvukova kod zamorčića možete pročitati ovdje.

Ženke spolno sazrijevaju s mjesec dana, dok je mužjak spolno zreo s 2-3 mjeseca. Ženka može imati do 3 legla godišnje, a graviditet traje prosječno 2 mjeseca, ovisno o broju mladunaca, jer što ih je više, ženka će se ranije okotiti. Ako želite pariti ženku, preporuča se da se okoti prvi put do 8. mjeseca starosti. Opširnije o parenju zamoraca pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Zamorci su biljojedi i zubi im rastu cijeli život, stoga je potrebno da imaju nešto na što će ih trošiti, kao što je mineralni kamen ili grančice ili drveni štapići.

Hrane se suhim sijenom koje je važno za normalno odvijanje njihove probave, zatim smjesom žitarica, peletirane trave te raznih kroketa koje možete pronaći u trgovinama Pet centra u orginalnim pakiranjima. Osim toga, obožavaju voće i povrće pa im je to potrebno što češće davati. Specifično za njih je da ne mogu sintetizirati C vitamin, tako da im je potrebno dodavati u vodu ili hranu barem jednom tjedno.

Ako je Vaš zamorac pojeo papir, ništa mu se neće dogoditi jer je papir od celuloze koju oni mogu probaviti. Nije preporučljivo stavljati novinski papir jer je tiskan olovnim bojama pa može doći do trovanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr