Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Da li zamorac spava zimski san, kakav se šampon mora koristiti za zamorca i moraju li biti dva? Samo sam to htjela znati.
Hvala! Barbara

O: Zamorčići potječu iz Južne Amerike, a Inke su ih počele prvi uzgajati i koristiti u nekim ceremonijalnim običajima. U Europu su došli prije 400 godina gdje su uzgajani i držani kao kućni ljubimci (na žalost i kao laboratorijske životinje). Lakše podnose hladniju okolinu nego previsoku temperaturu, kada lako upadnu u hipertermiju (toplotni udar), no to ne znači da spavaju zimski san.

Predugo su uzgajani kao kućni ljubimci i kao takvi navikli su na temperaturu okoline od 18°C do 26°C.

Ako ih držite u stanu na normalnoj temperaturi, nema razloga da upadnu u hipotermiju (zimski san). Ova pojava moguća je kod hrčaka kada ih vlasnici ostave zimi same nekoliko dana i ne griju stan ili kuću, budući da glodavci u okolini gdje je temperatura oko 5°C "padaju" u zimski san ili hibernaciju. Ipak, za očekivati je da glodavci - kućni ljubimci nisu tretirani na taj način.

Glodavci su u pravilu vrlo čiste životinje i nije ih preporučljivo kupati, posebno ne šamponom. Radije koristite suho pranje s puderima za glodavce i redovito četkanje. Prilikom kupanja voda može ući u slušni kanal i izazvati upalu uha i okolnog tkiva (upala moždanih ovojnica), a sve može dovesti do uginuća ljubimca. Ako ipak želite okupati ljubimca, napravite pokusno kupanje u manjoj zdjeli ili posudi s mlakom vodom, glavicu držite nešto povišenu od razine vode i polagano polijevajte po tijelu zamorčića (bez šampona), promatrajte kako se ljubimac ponaša odnosno da li nastoji pobjeći ili uživa. Nakon toga obrišite ga ručnikom i osušite "fenom" ali polako i ne naglo da ne dođe do opeklina kože.

Zamorčići vole društvo i traže fizički kontakt s drugim zamorčićima, vrlo često stoje jedan uz drugoga tokom dana kada se odmaraju ili jedu. Ali ako imate dva zamorčića različitih spolova, budite spremni i na potomstvo jednog dana.