Povratak

Zamorčić progutao konac i spužvu - rizici kod gutanja nejestivih predmeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam morsko prase staro oko 4 mjeseca. Interesuje me koliko je štetno za njega kad pojede konac ili komad spužve?
Unaprijed hvala, Vanja

O: Progutano strano tijelo može često dugo ostati u želucu, a da ne uzrokuje očite simptome bolesti, dok u drugim slučajevima može uzrokovati gubitak apetita i mršavljenje.

Dijagnoza se postavlja rengenskom pretragom sa ili bez kontrastnog sredstva.

Strana tijela koja iz želuca dospiju u crijevo mogu dovesti do začepljenja crijeva te se tada javlja krvavi proljev, nekroza (odumiranje tkiva) crijeva, peritonitis (upala potrbušnice), paraliza crijeva i egzitus zbog degeneracije srčanog mišića od otrovanja.

Ako smo uvjereni da strano tijelo postoji, a životinja ne pokazuje znakove bolesti, možemo pokušati riješiti situaciju s parafinskim uljem, kako bi strano tijelo izašlo van prirodnim putem. Ako to ne uspije, preostaje kirurški zahvat.

Konac, ako je razmotan u nit, može utjecati na peristaltiku crijeva i dovesti do zapleta crijeva. Ishod ovisi o dužini i kvaliteti, tj. sastavu i čvrstoći  konca. Vrlo je vjerojatno da će životinja konac izbaciti probavom.

Zamorčić u pravilu ne guta veće ptedmete pa ako je pojeo spužvu, to su onda sitni komadići. Ovisno o količini mogli bi uzrokovati začep crijeva.

Zbog komplikacija koje mogu nastati, a sigurni ste da se radi o progutanim predmetima, preporučujem da se obratite za pomoć veterinaru u ambulanti za male životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr