Povratak

Zamorčić - sam ili u društvu?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zamorčicu i zanima me da li je bolje kupiti mužjaka pa ga kastrirati ili žensko društvo za moju zamorčicu?
Hvala,
Lana

O: Zamorčići spadaju u životinje koje su u prirodi obitavale u skupinama. One su se uglavnom sastojale od jednog mužjaka, većeg broja ženki i mladunčadi. Ovakav način života, uz činjenicu da su najaktivniji u sumrak ili noću, omogućavao im je lakšu obranu od predatora.

Ukoliko zamorčića imate za kućnog ljubimca, dobro mu je osigurati društvo (naravno, ako imate dovoljno veliki kavez koji će osiguravati normalno kretanje i boravak dvjema životinjama). Najčešće su kombinacije od dvije ženke, iako se ponekad vlasnici odlučuju na skupinu (tri) ženki i kastriranog mužjaka.

Zamorčići se vrlo brzo naviknu na društvo u kavezu ali kod ''muške'' kombinacije ljubimaca, moglo bi biti problema jer su teritorijalniji od ženki i jedan bi mogao iskazivati dominaciju. Najnepovoljnija je kombinacija držati npr. dva mužjaka i ženku, jer bi se, zbog rivalstva, među mužjacima konstantno odvijale borbe za ženku.

Ako se odlučite na drugu varijantu - kastraciju mužjaka - preporuča se kastracija u dobi od oko 6 mjeseci ali morate imati na umu da sam zahvat nije problematičan za životinju, no ozbiljni problemi mogu nastati nakon operacije. Naime, zamorčići (kao i još neke vrste životinja) skloni su automutilaciji tj. samoozljeđivanju, na što ih navodi postoperativna rana koju svakako nastoje grepsti, gristi, čupati konce i sl. te ih je vrlo teško u tome onemogućiti. Pri tome se otvorena rana lako može sekundarno inficirati i uzrokovati teže komplikacije. U sljedeća tri mjeseca od operacije hormoni su još u cirkulaciji i mužjak pokazuje svoju muškost.

Stoga, na temelju svega navedenog, moja je preporuka da se ipak odlučite na suživot dviju ženki.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr