Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Bili smo na odmoru sa zamorcem... Već tamo se počeo čudno ponašati. Nakon par dana počeo je sve gristi (nas, kavez, čak i papir). Kada smo se vratili mokraća mu je bila bijela! Sada više ne grize nas, ali još uvijek grize papir! Što to znači!? Trebamo li ga voditi veterinaru?
Aneta

O: Općenito su zamorčići nešto osjetljiviji u usporedbi s ostalim kućnim ljubimcima - glodavcima. Dosta su plahi i žele svoj mirni kutak daleko od gužve i buke.

No rijetko se događa ga ugrizu svojeg vlasnika. Češće samo grickaju ili ugrizu kao jedan od načina komunikacije, naročito mladih zamorčića koji još uvijek uče i testiraju svoje granice.

Za nepoželjno griženje u zamorčića se navode nekoliko razloga: nisu bili primljeni u ruke na njima odgovarajući način u tom trenutku, zabrinuti su, preplašeni ili im je neudobno. Naravno da dolazak u novu okolinu predstavlja stanoviti stres za zamorca i potrebno mu je vrijeme prilagodbe, tako da je moguće da se nije osjećao sigurnim.

Često se događa i da počnu grickati odjeću - kada ga držite dulje vremena - kao oblik komunikacije jer žele obaviti nuždu. Obično imaju tu potrebu 10-15 minuta što ga držite u naručju. No neki zamorci nehotice ugrizu i npr. kada ih hranite. U želji za omiljenom poslasticom zamijene Vaš prst za poslasticu. Isto tako, kada dajete hranu rukama, obavezno ih operite jer na njima ostaje miris hrane pa zamorčići često zamijene Vaše prste za hranu.

No, ono što je najvažnije, zamorci redovito grickaju jer im zubi stalno rastu te ih na taj način troše. Grickaju odjeću, papir, plastiku, gumu.... Na tržištu postoji mineralni kamen u različitim veličinama i oblicima ili drvo za glodanje koje zamjenjuje predmete u kućanstvu pa ih možete ponuditi Vašem ljubimcu ako već niste.

Što se tiče mokraće, njezina boja kod zamorčića varira od bistre žuto do crveno-narančaste ili mutne do gotovo bijele boje. Ove promjene u boji razlogom su prisutnosti pigmenata u mokraći (porfirini) i kalcijevih soli. Količina kalcija u mokraći u uskoj je vezi s količinom kalcija u prehrani.

Promjena boje mokraće smatra se normalnom pojavom i ukoliko ju ne prate drugi klinički simptomi (povišena temperatura, otežano mokrenje, promjene u količini unosa vode i količini izlučene mokraće), nije znak nikakvih patoloških promjena i nema razloga za zabrinutost.