Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prekjučer je iznenada uginuo moj mali prijatelj zamorac. Imao je 3 i pol godine, bio je zdrav, veseo, ljudi su mi znali reći da je najvoljeniji zamorac na svijetu jer sam ga zaista obožavala. Prije 2 godine sam mu kupila kunića da ima društvo, svaki je imao svoj kavez naravno, ali kad su bili vani skupa nisu se previše obazirali jedan na drugog. Zamorac se jako malo kretao, bio je najsretniji na mom ramenu i iako sam ga pokušavala natjerati da se kreće, jednostavno nije htio. Nikada s njim nisam išla veterinaru jer za to zaista nije bilo potrebe. Nokte sam mu sama podrezivala sa specijalnim škaricama, a oko prehrane sam se dobro raspitala i davala mu redovito sve potrebno. Užasno sam žalosna zbog njegove smrti jer nista nije upućivalo na to da je bolestan, pa vas molim za neko objašnjenje, što mu se moglo dogoditi? Mama je prije nekih mjesec dana rekla da joj se čini da je ostario. Je li moguće da mu je manjak kretanja toliko naštetio? Da li sve vrste zamoraca jednako dugo žive?

Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

Matea

O: Zamorčići su porijeklom iz centralnog dijela Južne Amerike. Zamorčić se još naziva morsko prase, a tako je dobio ime jer je donešen preko mora i glasa se kao praščić. Unutar vrste postoji više varijanti boje i krzna. Osnovne su podjele: kratkodlaki zamorčić mekane dlake, zamorčić svilene dlake, zamorčić duge dlake. Zamorčići su prilično aktivni i zahtjevaju mnogo prostora. Zdrav zamorčić ima bistre oči, suhu njuškicu te uredno i sjajno krzno. Nokti i zubi se redovito trebaju kontrolirati. Dugodlake zamorčiće je potrebno redovito češljati. Zdrav zamorčić je živahan, dobrog apetita, suhog nosa i bez vidljivih povreda i oteklina.

 

Životni vijek zamorčića iznosi 4-8 godina. Od čega je točno uginuo Vaš zamorčić može se jedino utvrditi razudbom na Veterinarskom fakultetu. Ne vjerujem da je manjak kretanja bio uzrok njegova uginuća. Možda je stvarno ostario kao je rekla Vaša majka. Prirodno je da tugujete za životinjicom do koje Vam je toliko stalo. Razmislite da u skoroj budućnosti udomite nekog drugog zamorčića koji nikada neće zauzeti mjesto ovom starom, ali će Vam se podvući pod kožu i ispuniti prazninu u Vašem srcu.