Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Imam mladog zamorčića 2 dana. Znam da je normalno da je još plašljiv i povučen u novoj sredini, ali me brine to što još nije počeo jesti onu suhu hranu kupljenu u dućanu niti je počeo piti vodu (u pojilici). Primjetila sam da obožava sijeno i svježu mrkvu, ali me brine zašto neće jesti kupljenu hranu ili piti vodu - jer tako ne dobiva vitaminske kapi koje sam nakapala u vodu! Tu hranu i vodu držim u kavezu iznad njegove kućice, ali mislim da nije problem u tome da ih ne može pronaći, jer mi se čini da je hodao "gore". Molim Vas da mi date neki savjet, pojašnjenje. Molim uputite me u količinu svježe hrane koja se smije dnevno davati mladim zamorčićima, da ne pretjeram. Unaprijed Vam hvala! Irena

O: Zamorčići su biljojedi. Suho sijeno je baza njihove prehrane, pa stoga uvijek mora biti dostupno. Uz sijeno, u posudici treba imati stalno mješavinu sjemenja za zamorčiće, te svakodnevno svježe voće i povrće. Kako su veliki izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do pretjerane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 žlica dnevno, a u prosjeku sadrži 18-20% proteina i 16% vlakana.

Preporuča se za sve male glodavce, kućne ljubimce, ne pretjerivati u dnevno ponuđenoj količini svježeg voća i povrća, odnosno ponuditi im svaki drugi ili treći dan svježu hranu u količini (nasjeckane hrane) koja stane u jednu jušnu žlicu. Za prehranu zamorčiću možemo ponuditi: špinat, celer, rajčicu, mrkvu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, kruške, travu (s nezagađenih površina, nikako uz ceste), list maslačka. Vaš ljubimac očito više voli svježu hranu i zbog toga manje pije vodu. Također, postoji i mogućnost da se zamorčić još nije naučio piti iz pojilice, pa alternativu predstavlja posudica za vodu. Kako bi zamorčića privukli na korištenje pojilice za glodavce, možete vršak pojilice namazati s marmeladom ili medom kroz dva dana (ne dulje), jer glodavci jako vole slatko, a ne smiju ga jesti. To je samo mali trik kako ih priviknuti da piju vodu iz pojilice, jer voda je vrlo bitna u njihovom životu i ishrani. Ako je ne konzumiraju dulje od 24 sata postoji velika mogućnost da teško obole zbog neizbalansiranosti prehrane (odnos vode i suhe hrane u dnevnom obroku). Prevelika količina svježe hrane (voće i povrće) dovodi do nadimanja i proljeva, zato oprez i odredite pravilnu količinu navedene hrane u ishrani Vašeg ljubimca.