Povratak

Zamorčić - perutanje kože i apsces

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva zamorca i oba imaju problema. Prvi zamorac ima naotečenu šapu i bili smo kod veterinara i utvrdili su da ima apsces. Počeli su ga šopati lijekovima i to skupim, ali njemu nije ništa bolje, pa sada ne znam što da radim? Drugom zamorcu otpadaju komadi kože, kao da se prhuta i ne znam što da radim?
Unaprijed hvala, Valera

O: Apsces predstavlja nakupinu gnoja u novostvorenoj šupljini. Uglavnom nastaje kao posljedica infekcije ubodnih ili ugriznih rana, infekcije potkožnih hematoma, kao posljedica flegmone i slično.

Može se javiti u bilo kojem tkivu u organizmu, pa ih prema tome dijelimo na: supkutane, mišićne, subpleuralne, koštane itd.

Klinički, apsces predstavlja temperiranu, fluktuirajuću, oštro ograničenu oteklinu u tkivu.

Svaki apsces građen je od šupljine ispunjene gnojem i vezivnotkivne čahure koja služi kao barijera između zdravog i bolesnog tkiva. Međutim, budući da se sadržaj gnoja u apscesu s vremenom povećava, postoji mogućnost od širenja sadržaja po ostalim tkivima.

Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju. Vrlo brzo rezultiraju i promjenom općeg stanja životinje, koja je mirnija, prestaje uzimati hranu i vodu. U slučaju apscesa indicirana je incizija, te sistemsko i lokalno liječenje antibioticima.

Upravo iz tog razloga treba obavezno napraviti inciziju i evakuirati gnojni sadržaj, zatim pretražiti unutrašnjost čahure (zbog eventualnog prisustva stranih tijela), a onda unutrašnjost isprati vodikovim peroksidom ili jodom, te postaviti dren. Kod težih oblika, šupljinu treba tuširati otopinom joda ili drenirati jodnom gazom.

Ukoliko se radi o nezrelom apscesu (ne fluktuira, a okolina mu je flegmonozna), treba stavljati tople obloge, a životinji aplicirati antibiotike.

Vrijeme oporavka različito je a ovisi o mnogo faktora (otpornost organizma, odgovor organizma na poduzetu terapiju, rezistencija mikroorganizma ...). Ukoliko je prošlo više od 5-7 dana od poduzete terapije a stanje je ostalo nepromijenjeno, savjetujem Vam da odvedete zamorca na ponovni pregled, a po potrebi potražite i drugo mišljenje.

Zatim, općenito, oboljenja kože u zamorčića nastaju kada padne obrambeni mehanizam kože. Također postoje i predisponirajući faktori za kožne bolesti, a to su traume, prevelika vlaga, neuredna dlaka, paraziti, kemijska sredstva (mogu narušiti integritet vanjskog sloja kože), opekotine, smrzotine, neuredne i nedovoljno čišćene životinjske nastambe i mnogi drugi faktori. Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljvičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde).

Svrbež kože i ispadanje dlake najčešći su simptomi koji ukazuju na oboljenje kože, ali mogući su i drugi uzroci.

Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, a nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija.

Zatim, prhutanje kože predstavlja ubrzano odumiranje stanica kože koje kao takve počinju formirati ljuskice. Ponekad prhutanje kože može biti popraćeno svrbežom i/ili crvenilom. Sve to ovisi o uzroku koji je potaknuo prhutanje kože. Pojačano stvaranje prhuti je obično znak neizbalansirane prehrane, a rjeđe se javlja kao nedostatak biotina (vitamin H), koji je nazvan zaštitnim faktorom za dlaku i kožu. Također se prhutanje kože javlja kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza, te gljivičnih oboljenja i alergija, raznih infekcija i grinja (Cheyletiella parasitovorax). Prisutnost grinja može biti asimptomatska, a promjene se javljaju na vratu i leđima.

Alergije se razvijaju nakon višestrukog izlaganja određenom alergenu. Kontaktna alergija u zamoraca može se razviti na piljevinu ili druge vrste podloga, odnosno sintetskih materijala.

Vrlo često simptom perutanja kože u zamoraca je posljedica infekcija gljivicama (Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis - obje su zoonoze). Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, preko inficiranih predmeta ili npr. obuće. Spore uzročnika preživljavaju u okolišu preko 18 mjeseci.

S obzirom da uzroci opisanim promjenama mogu biti mnogobrojni, savjetujem da odvedete Vašeg zamorca veterinaru kako bi ga pregledao, postavio dijagnozu i propisao terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr