Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Moj zamorac star 2 mjeseca jako slini tj. stalno mu ide neka voda iz usta koja ima jak miris, a zbog te sline mu je sve oko usta i prednje nogice su mu stalno mokre. Zubi su mu svjetlo sivi i više mu ne idu u kocku nego mu izgledaju kao trokut. Nedavno sam bila kod veterinara i ništa mi nije rekao za slinu, nego da na donjoj usnici ima aftu, pa možda je zbog toga. Unaprijed hvala! Ema

O: Kod zamorčića se relativno često javlja pojava da se zubi manje troše (može biti genetski uvjetovana ili je posljedica neadekvatne ishrane premekanom hranom), što može izazvati cijeli niz problema.

Naime, zbog neodgovarajuće veličine i oblika otežano je zatvaranje čeljusti (malokluzija), uzimanje i žvakanje hrane, a ponekad se javljaju i ozljede bukalne sluznice ili jezika.

Takve životinjice uglavnom pokazuju interes za hranu, no budući im je onemogućeno normalno žvakanje i uzimanje hrane, dolazi do mršavljenja, što ponekad može ugroziti i život zamorčića. Osim toga, ove životinje nerijetko sline, što rezultira vlažnijom dlakom na bradi, prednjim nogama ili prsima.

Da biste zamorčiću olakšali, obavezno ga odvedite kod veterinara, na skraćivanje zubića (ponekad nije dovoljno skratiti samo sjekutiće, nego i pretkutnjake i kutnjake), a ukoliko postoje ranice u ustima, možda bi mu bilo dobro prehranu obogatiti vitaminima.

U ljekarnama Pet centra možete naći ''Gervivet'' kapi za glodavce, koje sadrže izabrane vitamine (A, B1, B2, B6, C, D3, E, nikotinamid, kalcijev pantotenat) bitne za podizanje opće otpornosti organizma.

Bude li kolega procjenio da je potrebno, možda će Vašeg ljubimca podvrgnuti i antibiotskoj terapiji.