Povratak

Zamorčić - češanje i napadaji grčenja / Nedostatak vitamina i bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moje morsko prase ima pet mjeseci. Primjetila sam da u večernjim časovima ima nešto kao napad grčenja pri čemu se trese i poskakuje u mjestu. Kad ga prođe napad, normalno se kreće i ponaša se normalno. Pored toga se često češe, ali nisam primjetila nikakve promjene na koži tipa kraste ili perutanja. Da li znate šta bi to moglo da bude i na koji način to da riješim? Unaprijed hvala, Dijana

O: Zamorčići često mogu imati ektoparazite koji žive na koži ili u površinskom sloju kože, a hrane se sišući krv ili detritusom kože. Najčešći ektoparaziti su buhe, uši, pauši i šugarci.

Uši, kad se umnože, mogu uzrokovatio opadanje dlake, svrbež, mršavost i slabokrvnost. Veći broj ušiju može uzrokovati i živčane napade.

Šugarci kod zamorčića uzrokuju povremena češanja, opadanje dlake, zadebljnja kože, nastanak krasta, a kod uznapredovale bolesti mogu se pojaviti živčani napadi.

Dijagnostika se postavlja identifikacijom parazita, zatim uzimanjem briseva ili strugotina kože u veterinarskim ambulantama.

U Pet centru je dostupan insekcidni puder za glodavce. Potrebno ga je utrljati u kožu, a pri tome paziti na oči i njuškicu, te nakon toga dlaku počešljati. Obavezno treba tretirati kavez srestvima za dezinfekciju prostora, a jedan od mogućih dezinficijensa je "Biokil" sprej.

Avitaminoza vitamina B1 (tiamina) može dovesti do živčanih poremećaja, pareze (djelomične uzetosti) ili paralize (potpune uzetosti), kao i avitaminoza  vitamina B2. Vitamini B kompleksa povoljno djeluju na živčani sustav, ali i na kožu i probavu. U Pet centru dostupni su vitamini B kompleksa u kapima.

Zamorčići nemaju sposobnost sinteze C vitamina, stoga ovise o njegovom izvoru iz hrane. Deficit vitamina C izaziva krvarenja u zglobovima i zubnom mesu. U našim trgovinama možete nabaviti C vitamin za zamorčiće, kao i multivitamine za glodavce.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr