Povratak

Zamućenje oka i povećana tjelesna težina degua - sumnja na dijabetes

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Molim vas pomozite! Imam 2 degua stara oko 4 godine, ženkice. Jedna je mala buca jer voli puno papati i nikad joj nije dosta. Neki dan sam primjetila da ima zamućeno, sivkasto oko i to me zabrinulo. Slika u prilogu. Danas sam primjetila da je i drugo oko takvo. Pročitala sam da to može značiti da ima dijabetes.  I dalje je živahna i draga. Molim vas recite mi je li to u pitanju i ako je kako to mogu ublažiti, što da napravim? Teško mi je procjeniti koliko vode na dan popije zato jer su zajedno dvije.
Vanessa

O: Iz fotografije je vidljivo blago zamućenje oka, što nažalost pored povećene tjelesne težine može ukazivati na to da Vaš degu ima dijabetes kojemu su toliko skloni. To naravno ne mogu tvrditi sa sigurnošću, za točnu dijagnozu bi ipak trebalo ljubimicu odnijeti Vašem veterinaru koji će provjeriti razinu glukoze u krvi.

Kao i u ostalih životinja, simptomi dijabetesa u degua očituju se kao poliurija (pojačano mokrenje), polidipsija

(pojačana žeđ), polifagija (pojačan apetit), povećanje pa zatim gubitak tjelesne mase, letargija, sljepoća zbogmrene. Mrena se u degua razvije prilično brzo (u roku par tjedana) nakon što životinja oboli od ove bolesti.
 
Za sada, nažalost, nema lijeka za dijabetes kod degua. Za razliku od pasa i mačaka kojima vlasnici mogu injekciono aplicirati inzulin koji zatim regulira glukozu u krvi, ovo je u degua neučinkovito jer se radi o obliku bolesti gdje tjelesne stanice ne posjeduju receptore za inzulin te ga kao takvog ne prepoznaju i ne mogu iskoristiti.
 
Ono što Vi kao vlasnica možete napraviti jest pokušati reducirati tjelesnu masu degua. Reducirajte davanje poslastica (pa čak i svježeg voća) koji su najčešće puni ugljikohidrata, dajte joj hranu koncipiranu isključivo za degue i puno sijena. Dnevna doza komercijalne mješavine za degue (normalne tjelesne težine) nebi smjela prelaziti 10g po jedinki. Pretpostavljam da ženkice hranite iz zajedničke posudice pa savjetujem da i to odvojite (ako ste u mogućnosti), uzmite u obzir da je to za dobro Vašeg ljubimca odnosno ljubimica. Ovakva prehrana će koristiti i drugoj ženkici jer ćete na taj način i prevenirati nastanak ove bolesti.

Još je jedna stvar izuzetno bitna ukoliko se zaista utvrdi dijabetes, a to je da vodite računa o higijeni smještaja i probate na sve načine spriječiti ikakve ozljede i povrede degua. Naime, u dijabetičara rane izuzetno teško zaraštavaju te je stoga bitno osigurati siguran životni prostor sa što manjom mogućnosti slučajnog ozljeđivanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr