Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako sada dolazi zima i sve je hladnije, da li treba nešto posebno  napraviti u kavezu za kunića da mu ne bude hladno. Ja sam stavila malo više piljevine, ali me zanima da li je to dosta. Hvala vam unaprijed i za sve ostale odgovore!
Anamarija

O: Kunići su privrženi kućni ljubimci koji bolje podnose hladnoću nego vrućinu.

Naime, jesensko linjanje omogućava kunićima stvaranje zimskog dlačnog pokrivača te posljedično lakše podnošenje nižih temperatura.

Uzgajivači navode da im takav dlačni pokrivač omogućava nesmetano preživljavanje i na temperaturama nižim od 0 stupnjeva.

Na životinju, a samim time i na proces linjanja djeluju: duljina dana, vrijeme osvjetljenja, temperatura, vlaga,...

Za vrijeme zime kuniću treba osigurati prostor adekvatne veličine i odgovarajuće uvjete smještaja. Ako im se ne može osigurati poželjna temperatura od 18-22 stupnja, potrebno im je osigurati adekvatan zaklon (koji nije izložen udaru vjetra), duboku stelju u koju se mogu uvući i dno kaveza koje uvijek mora biti suho.

Ako se kunići zimi drže vani, moguće im je postojeću prehranu dodatno obogatiti visokokalorijskom hranom (npr. sjemenke žitarica), koja će stvaranjem masnog tkiva onemogućiti odavanje topline organizma.

Uzgajivači isto tako navode da ih nije preporučljivo zimi držati vani jer su to vrlo osjetljiva stvorenja.

Dokazano je da snižene temperature dovode do pada otpornosti životinje (česte su smetnje od strane dišnog sustava-prehlade, ali i druga oboljenja) te se povećava mortalitet mladunaca.