Povratak

Zaštita kunića od krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Smije li se kuniću (star 10 mjeseci) staviti ogrlica (za mačke) protiv buha i krpelja? Za konkretnu ogrlicu se preporuča ne stavljati ju mački mlađoj od 12 mjeseci.
Lijep pozdrav,
Damir

O: Mačka nakon 12 mjeseci uglavnom ima težinu od 4-6 kilograma, a kunić starosti od 10 mjeseci može težiti od 900 grama do 1 kilogram. Aktivna tvar na ogrlici je u prevelikoj koncentraciji za kunića.

Također, kunićima se ne stavljaju ogrlice oko vrata jer može zapeti za granje ili žicu  (ako ga držimo slobodnog u vrtu i slično) ili može provući donju vilicu kroz ogrlicu što može,dok Vas nema, dovesti do gušenja ljubimca.

Da biste zaštitili Vašeg kunića od vanjskih parazita, možete ga pošpricati s "Biokil" sprejom - kunića pošpricamo na 2-3 mjesta gdje je "najdeblji" odnosno gdje ima malo više masnog tkiva, a to je područje oko rebara i pazuha ( prednje nogice)  i potom rukama utrljamo po dlaci izbjegavajući područje njuškice i očiju. Ponavljamo za 2-3 tjedna. Također, možete ga   pošpricati i sa "Petsoft" sprejom, postupak se ponavlja za 3 tjedna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr