Povratak

Zaštita od vrućine/ Veličina nastambe za zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me na koji način mogu olakšati zamorcu ove velike vrućine, a s obzirom da je tek početak ljeta bit će još i gore. Nemam klimu, samo ventilator. I još jedno pitanje, nedavno  sam mu kupila novu gajbu dimenzija 65 x32 cm i zanima me da li je to dovoljno veliko s obzirom da će još narasti? Zahvaljujem unaprijed na odgovoru,
Tina

O: Glodavci, kućni ljubimci, generacijama žive u zatočeništvu i pod uvjetima koje im čovjek odabire.

To znači da obitavaju u stanovima, zaklonjeni od vanjskih utjecaja koji bi mogli biti i krajnje nepovoljni. Kako se temperatura u našim stanovima kreće od 21-25 °C, tako su i životinjice na nju navikle i to kao temperaturu koja traje bez obzira na godišnje doba. Nagli porast temperature zraka svakako je napor za organizam, te je kao i kod ljudi vrlo zahtjevan za krvožilni i dišni sustav. Starije i bolesne jedinke naročito su osjetljive.

Važno je da životinje nikad ne izlažete direktnom sunčevom svjetlu, da su u prozračenim prostorijama, zaklonjene od propuha i da im je na raspolaganju dovoljna količina svježe vode. Upotreba klimatizacijskih uređaja dobro je rješenje za vrućih dana, ali temperaturu treba postepeno i umjereno snižavati. Za dobru kondiciju i opće zdravstveno stanje važna je i čistoća nastambe kao i cjelokupne opreme u njoj (hranilice, pojilice, prečkice ili igračke). Time osiguravate životinjama najbolje higijenske uvjete i sprječavate moguće infekcije.

Zamorčići su prilično aktivni te zahtijevaju mnogo prostora. Prilikom izbora kaveza moramo paziti da površinom nije manji od 120 x 60 cm te niži od 50 cm za jednog odraslog zamorca. U slučaju da je kavez manji od navedenih dimenzija, zamorčića ćete češće puštati u šetnju po stanu ili nekom vanjskom dobro ograđenom i zaštićenom prostoru.

O toplotnom udaru u glodavaca pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. na sljedećem linku:
http://www.pet-centar.hr/content/view/3455/70/

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr