Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam par kineskih hrčaka. Već su pola godine kod mene, i sve je u redu. Imali su već 2 okota mladunaca što je prošlo super. Svi su udomljeni i svima je dobro. Prije 2 tjedna okotila je još jedno leglo od 6 malih hrčaka. Svi su dobro i super napreduju, osim što sam primjetila da jedan ne otvara jedno oko. Nisam sigurna da li oka uopće ima ili je samo neki upalni proces i oko je zatvoreno. Primjetila sam da oko toga oka nema dlake kao na drugom i malo je nabubreno i crveno. Pretpostavljam da je upala i zanima me mogu li išta napraviti u vezi toga, odvesti mališana kod veterinara?
Hvala najljepša, Marina.

O: Kineski hrčci obično započinju svoj reproduktivni život sa 2-3 mjeseca starosti. Godišnje imaju po nekoliko legala. Nakon parenja, ženka okoti i do 14 mladih. Ponekad ženka netom prije poroda tjera mužjaka od gnijezda. U kineskih hrčaka i mužjak sudjeluje u odgajanju mladih. Majka hrčak u gnijezdu drži mlade na okupu. Rađaju se bez dlaka, imaju zatvorene oči, sišu majčino mlijeko i vrlo malo se kreću. Nakon tjedan dana, počinju sa istraživanjem gnijezda i hraniti se sa čvrstom hranom. Nakon tri tjedna sposobni su napustiti gnijezdo.

Postoji nekoliko genetski uvjetovanih problema sa očima. Kao posljedica obstrukcije suzonosnog kanala može doći do suzenja oka ili upale. Suzonosni kanal služi za protjecanje suza od oka u nosnu šupljinu. Ako je kanal neprohodan, otjecanje suza je otežano, pa suze teku preko ruba kapaka niz obraz. Ovakav vlažan i topao medij predstavlja povoljan medij za naseljavanje bakterija i nastajanje upale. Također, može se javiti i urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće), te sraštavanje kapaka.

Upalu oka najčešće prati nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka. Može biti različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a posljedično tome mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, te ispadanje ili obojenost dlake. Bakterijske infekcije jedne su od najčešćih uzroka problema s očima, a potrebno ih je odmah liječiti jer se infekcija može proširiti na vilicu i respiratorni sustav. Uzrokom iritacije oka mogu biti i komadići piljevine koji dospijećem u oko mehanički draže sluznicu oka. Također, ako se kavez dovoljno često ne čisti, nakupljaju se štetni plinovi (amonijak) koji draže sluznicu oka.

Na žalost, bez pregleda nije moguća dijagnoza, te svakako odvedite mališana kod veterinara koji će prema nalazu preporučiti odgovarajuću terapiju.