Povratak

Zdravlje i uvjeti držanja kunića / Važnost stalne dostupnosti vode i dehidracija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zeka je ostao sam jedan dan i sada kad smo došli kući zatekli smo ga kako leži, bez snage da se pomeri. Vodu pipnuo nije i jedva je disao. Dali smo mu vodu na usta, pio je i to dosta je popio, hranu je takođe jeo, ali malo šargarepice samo. Veterinar ne radi i ja sad ne znam šta da radim. Dobio je malo snagu da stoji samo i disanje mu se znatno popravilo. Pretpostavljam da je samo dehidrirao jer je jeo samo kupovnu zečiju hranu, a u stanu ništa nije bilo što je mogao da jede da dobije trovanje ili slično nešto, tako da dehidracija ostaje kao jedini uzrok ovog. Šta da radim sad?
Marko

O: Kunići su po prirodi prilično izdržljivi. Bolesti se najčešće javljaju zbog pogrešaka pri uzgoju ili nepravilne prehrane.

Ako se kunić razboli u pravilu je miran i tih. To je urođeno i instinktivno ponašanje jer bolesna i slaba životinja ne želi na sebe  skretati pozornost grabežljivaca. Zdravi kunići veselo skakuću okolo, istražuju okolinu i imaju zdrav apetit. Krzno im je sjajno, nos i oči suhe i bez sekreta, uši čiste, a krzno oko usta suho.

Idealna temperatura okoliša za držanje kunića je 18°C, s odstupanjem od plus i minus 4°C.

Potrebna im je mirna okolina, sluh im je razvijeniji od ljudi tako da im buka smeta, glazba neka ne svira preglasno. Loše podnose stalan propuh i vrlo brzo obolijevaju.

Kunić uvijek mora imati dovoljno čiste, svježe vode jer pije puno više vode dnevno nego, primjerice, pas. Ako odlazite na duže vrijeme, stavite mu ako treba i dvije pojilice.

U stanu postoji puno opasnih mjesta za kuniće. Ravne i glatke površine nisu najprikladnija podloga za kuniće.

Treba osigurati da nemaju pristup do električnih kablova.

Pratite Vašeg kunića i ukoliko se navedeni parametri poremete, posjetite veterinara koji će pregledati detaljno kunića i, ukoliko je potrebno, dati mu nadoknadu tekućine pod kožu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr