Povratak

Zdravstvene poteškoće kunića starije dobi | Gnojni konjuktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam kunića lavlja glava, star 11 godina. Zadnjih nekoliko mjeseci ima problema s održavanjem ravnoteže u zadnjem dijelu tijela, tj. kada leži, gornji dio tijela je u normalnom položaju, donji dio se prevrće sa jedne strane na drugu. Hoda otežano. Osim toga, jučer je počeo teško disati, kako udiše - tako se čuje pucketanje. Okice su mu gnojave, pretpostavila sam konjuktivitis. Veterinar mi je dao antibiotike koji idu u vodu, da ih popije. Danas je uzeo prvu dozu. Možete li mi preporučiti još nešto osim toga? Za oči, za ishranu, za njegu... Stavljam ga na mekanu podlogu radi kičme, u ishranu sam uvela vitamine i mineralske kocke. Da li mu smijem oči ispirati sa nečim? Pozdrav, Nina

O: Gnojni konjuktivitis se javlja na jednom ili oba oka. Razvija se iz akutnog seroznog konjuktivitisa uzrokovanog gnojnim bakterijama. Bolest se javlja najednom, češće na oba oka. Javlja se sluzavo gnojni iscjedak različite konzistencije i boje. Vjeđe su slijepljene, naročito ujutro. Otvaranjem kapka cijedi se veća količina gnoja. Sluznica je u početku blijeđa, a u kasnijoj fazi bolesti zažarena i otečena. U ponudi Pet centra možete nabaviti Optyseptil otopinu koja sadrži bornu vodu za ispiranje nečistoća iz oka, kao što su gnoj, prašina, kraste.. Istodobno djeluje i kao blagi antiseptik. Ispiranje ima dvojaku ulogu, uklanja se gnoj i vlaži se sluznica (važno stoga što su sve suze potrošene za stvaranje gnoja).

Pokušajte nabaviti Cunipic Vetline Herbal Convalescence hranu za kuniće i ostale glodavce. To je potpuna hrana za kućne ljubimce, biljojede, u obliku praha, a namijenjena je za prehranu za oporavak ili poboljšanje općeg stanja zbog gubitka apetita i mršavosti. Daje se minimalno 4 puta na dan, uz pomoć brizgalice. Trenutno navedeni proizvod nažalost nemamo u ponudi Pet centra.

Kunići su isključivi biljojedi, njegova prehrana se treba sastojati od svježeg suhog sijena, svježeg povrća i bilja (u starijih od 6 mjeseci), kvalitetnih peleta ili mješavine sjemenki za vrstu kao i stalno dostupnom svježom i čistom vodom. Sijeno je vrlo važno za probavu i treba ga omogućiti u neograničenim količinama. Povrće mora biti raznovrsno, ali oprezni morate biti sa salatom koja sadrži veliku količinu oksalata što rezultira bubrežnim oboljenjima. Voće treba davati u vrlo malim količinama jer sadrži veliku koncentraciju ugljikohidrata, koji dovode do disbalansa crijevne mikroflore i probavnih poremećaja. Stoga bi bilo dobro trenutno mu ne nuditi takve namirnice.

Također bi bilo poželjno da potražite u  ljekarni Pet centra probiotsku pastu kao potporu probavi – BIOBERICA Pro-Enteric Triplex pasta sadrži probiotik, kaolin i pektin, može se koristiti dugotrajno, daje se 1ml oralno 2-3 puta dnevno, minimalno tri dana. Potrebno ju je dati 3 sata nakon antibiotika.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr