Povratak

Ženki kunića otkazuju zadnje noge / Slabost stražnjih nogu i nemogućnost kretanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molim Vas pomozite mi, imam zečicu kojoj je 7-8 mjeseci, otkazuju joj zadnje nogice. Može ih koristiti, češe se njima po ušima, ali ne može da hoda, vuče ih da sobom. Kako se može pomoći životinji, može li se postići ozdravljenje? Pozdrav, Deksida

O: Različita stanja mogu uzrokovati probleme koje navodite. Prije svega, može se raditi o traumi područja kičme ili zdjelice, koja se reflektira na stražnje noge.

Upala zglobova, odnosno osteoartritis, kao i oštećenja međukralježničkih diskova također mogu imati slične simptome.

Postoje i parazitarne invazije koje imaju široku paletu simptoma, uglavnom neuroloških, na koje se može posumnjati. Najčešće je riječ o encefalitozoonozi, koju uzrokuje protozoa encephalitozoon cuniculi.

Kako i naziv bolesti sugerira, od nje mogu oboljeti i ljudi, u većini slučajeva blago i bez većih poteškoća. Problemi mogu nastati kod imunokompromitiranih osoba, sa kroničnim bolestima. Detaljno o ovoj problematici pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. u odgovoru Paraziti koji uzrokuju neurološke bolesti u kunića.

Kod kunića koji imaju opstipaciju, mogu se pojaviti znaci slabosti stražnjih nogu.

Različite organske i metaboličke bolesti kao i pretilost ili izravno oštećenje živaca mogu dovesti do sličnih poteškoća, a u literaturi se navode i tumori, intoksikacije, bakterijske infekcije i poremećaji u cirkulaciji.

Zbog svega navedenog, kuniću je nužan temeljit veterinarski pregled, kao jedini način za otkrivanje problema. Za sada, preporučujem da redovito čistite kavez i brinete da prostirka odnosno piljevina u kavezu uvijek bude suha, kako bi se izbjeglo nagrizanje od urina.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr