Povratak

Značenje glasova u zamoraca: skvičanje, predenje, kruljenje i cviljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zamorac već se neko vrijeme čudno ponaša. Prije kad ga uzmemo u naručje, on počinje ''pištati'' i onda kad ga spustimo ili na krevet ili na pod, bilo gdje on bi počeo skakati, trzati nogama. Ako ga ostavimo u kavez također bi počeo skakati i razbacivati piljevinu. Imao je kćcicu u kavezu, ali smo mu izvadili iz kaveza jer smo mislili da će se tako priviknuti na nas (jer je stalno bio u toj kućici nije izlazio nikako), ali kad smo sad vratili kućicu, počeo je skakati po njoj i udarati nogama. Strah me uzeti ga u naručje. Hvala na savjetu. Almina

O: Uzroci vladanja Vašeg zamorčića mogu biti različiti. Zamorčići su društvene životinje koje poput ljudi mogu ispoljavati različite oblike vladanja i različito reagiraju u određenim situacijama. Unutar grupe stvara se hijerarhija, pa tako među odraslim mužjacima uvijek postoji onaj koji je dominantan. Neki od oblika vladanja koje možete primjetiti kod svog zamorčića su agresivno ponašanje, zaigranost, znatiželja, strah, itd.. Iako su zamorčići obično plahi i prijateljski raspoloženi, može se pojaviti i agresivnost. Ona se najčešće uočava kod mužjaka koji na taj način pokazuju dominaciju ili se bore oko ženke. Agresivnost se iskazuje i prijetećim glasanjem.


Zaigranost zamorčići pokazuju trčanjem, poskakivanjem, ritanjem, otresanjem glave, itd... Ovakvo ponašanje često je kod mladih zamorčića, ali i kod spolno zrelih mužjaka koji se na taj način udvaraju ženki.  Znatiželju i zainteresiranost za okolinu iskazuju njuškanjem zraka i ponekad podižu prednje noge.  Prestrašeni zamorčić koji se nalazi u opasnosti može reagirati na dva načina. Jedan način je da pobjegne, a drugi da se ukoči i u tom položaju ostane i do dvadesetak minuta. Na taj način u prirodi zamorčići reagiraju zbog toga, jer se smanjuje šansa da će ih predator uočiti i uloviti. Prestrašeni zamorčić nije agresivan i rijetko napada. Ipak dopustite mu da se smiri prije nego ga uzmete u ruke, jer se može dogoditi da Vas u strahu ugrize kada ga pokušate podići.

Glavni način komunikacije među zamorčićima je glasanje pa tako postoje brojni oblici glasanja.  Skvičanje ili zvuk sličan glasnom zvižduku izražava uzbuđenost zbog prisutnosti vlasnika ili hrane. Bučno skvičanje čuje se i kada nauče na zvukove izvora hrane ( npr. otvaranje hladnjaka ili vrećice sa hranom).  Zvuk sličan predenju stvaraju kada im je ugodno, npr. kada ih držite u krilu, kada dobiju hranu ili istražuju nove prostore. Glasno predenje može se čuti kod mužjaka koji iskazuju agresivnost. Glasanje slično kruljenju vezano je uz pokazivanje dominacije u grupi, a može biti znak straha ili ljutnje.  Zvuk sličan cviljenju je obrambeno glasanje kada se čuje kada pokušavaju izbjeći neku neugodnu situaciju.  Vrisak sličan glasnom skvičanju je znak neugode ili odgovor na bol ili strah.

Postoje i različita patološka stanja koja mogu izazvati slično ponašanje. Neugoda i bol mogu se javiti kod različitih organskih oboljenja ili prazitarnih invazija.  Infestacija grinjama Triacarus caviae često izaziva gubitak krzna, ali i druge simptome koji uključuju pojačano češanje, neuobičajeno agresivno ponašanje kada se dira životinju ( zbog boli),a u nekim slučajevima i napade.

Skorbut je bolest izazvana nedostatkom vitamina C. Poznato je da zamorčići ne mogu sintetizirati C vitamin pa ga je potrebno dodavati u hrani ili u vodi u dozi od 15 25 mg/dan.Simptomi nedostatka C vitamina su grubo krzno, mršavljenje, proljev, škrgutanje zubima, šepanje, usporeno zaraštavanje rana, povećana osjetljivost na infekcije. Različita oboljenja probavnog ili lokomotornog sustava također izazivaju bol i nelagodu zbog čega se zamorčić može početi neuobičajeno ponašati.
Zbog toga vam savjetujem da odvedete ljubimca veterinaru na pregled kako bi otkrili pravi uzrok problema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr