Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam sirijskog hrčka koji se ne voli dirati. Ugrizao me za prst pa me zanima može li me zaraziti?
Nije u kontaktu s nikakvim drugim životinjama!
Hvala Vam puno!
Dana

O: Zoonoze su skupina infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čovjeka.

Kao i ljudi, sve životinje su nosioci različitih klica, ali ljubimci također nose i neke bakterije, viruse, parazite i gljivice koje kod ljudi mogu uzrokovati bolest. Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom i mokraćom.

Prilikom kupnje kućnih ljubimaca imate pravo, bez obzira na vrstu, zatražiti svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinje. To je dokument u kojemu je navedeno kada su životinje dopremljene, odakle su i tko je dobavljač, zatim da li je provedena karantena koja je obavezna za životinje iz uvoza te koji je nadležni organ kontrolu izvršio.

Što se tiče glodavaca postoji niz bolesti koje se mogu prenijeti na čovjeka (npr. leptospiroza, tularemija, limfocitni koriomeningitis). Oni najozbiljniji slučajevi infekcija mogu biti čak i fatalni (npr. bjesnoća), no ipak, većina tih bolesti i ozbiljnost slučaja varira, ovisno o dobi zaražene osobe i o njenom općem zdravstvenom stanju.

Općenito su zoonoze posebno opasne za bebe i djecu, trudnice, starije osobe, te za ljude čiji je imunološki sistem oslabljen.

Primijetite li bilo kakvu promjenu općeg stanja (npr. povišenje tjelesne temperature) ili promjenu oko ugrizne rane u vidu crvenila, gnojenja ili slično, svakako se obratite svome liječniku.