Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Već 2 mjeseca imam svojeg prvog hrčka. Jede svoju suhu hranu, dajem mu i svježe voće i povrće, a kupila sam mu i poslastice (od voća i jogurta). Problem je što su mu zubi jako požutjeli i izgledaju kao da će otpasti. Preko noći jako grize kavez. Što treba sa zubima i što da učinim da ne grize kavez?
Unaprijed Vam se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam,
Katarina

O: Boja zubi hrčaka već u najranijoj dobi je žuto-narančasta i ne predstavlja zdravstveni problem.

Hrčci su glodavci i njihovi sjekutići rastu cijeli život. U prirodi se ove životinjice njima intenzivno služe, te ih troše i skraćuju ravnomjerno. Stoga bi hrčcima koji žive kao kućni ljubimci u nastambu trebalo postaviti mineralni kamen i grančice (najbolje jabuke ili lijeske). Na taj način se sprječava njihovo prerastanje, odnosno održava optimalna duljina zubi.

Ukoliko se zubi nepravilno troše ili prerastaju, potrebno ih je korigirati ili skraćivati. Ovi zahvati se obavljaju u veterinarskim ambulantama i za životinju nisu bolni.

Vrlo često se događaju lomovi predugih sjekutića. To može predstavljati problem pri uzimanju hrane ili neravni krajevi slomljenog zuba mogu uzrokovati lezije sluznice i mekih tkiva usne šupljine (obraza, desni, jezika ili nepca).

Ponekad se zubi rasklimaju i jednostavno otpadnu, pa bi vlasnici trebali povremeno pogledati životinjici u usta kako bi spriječili eventualno gutanje otpalog zuba ili njegovog dijela.

Karijes se također relativno često javlja u hrčaka, a ovo oboljenje je usko vezano uz prehranu slatkom hranom.

Životinjici svakako u vodu ili hranu dodajte neki od vitaminsko-mineralnih dodataka za glodavce (JBL Rodvitol - multivitamin s mineralima i esencijalnim aminokiselinama, Beaphar Lebensvitamine - multivitamin, Vetoquinol Gervivet - multivitamin). Ovakvi pripravci dižu opću otpornost organizma, te osiguravaju gradivne tvari koje su životinji potrebne u svakodnevnoj prehrani.