Povratak

Žuljevi na šapicama kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ovnolikog kunića. Ima gnojne upale učiju (bijela sluz) što smo mu čistili kamilicom, ali nikako da to prestane. Nedavno je dobio i žuljeve na svim šapicama i to ga jako smeta. Na stražnjim stopalima iz tih žuljeva je izlazio gusti bijeli gnoj, što smo mu istiskivali, ali nikako da prođe. Na prednjim šapicama ima debele žuljeve iz kojih izlazi malo gnoja i sukrvica. U kavez mu stavljamo slamu/sijeno, pa nam nije jasno odakle mu žuljevi. Molim vas za pomoć, jer je zec sve više neraspoložen. Čime bi se to moglo izlječiti? Hranimo ga sa smjesom za kuniće, sijenom, travom, povremeno dobije jabuku ili mrkvu. Ne znam da li bi se mogla koristiti Stronghold ampula za buhe, jer ih ima dosta. Hvala, Brane

O: O iscjetku iz oka kod kunića pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Osnova zdravlja kunića je držanje u pravilnim zoohigijenskim uvjetima te zdrava hranidba. Kao stelja (podloga na dnu kaveza) koristi se najčešće piljevina iz razloga što je mekana i što upija mokraću.

Sijeno i slama nisu nikako pogodne za podlogu jer ne upijaju mokraću i imaju oštre slamke koje mogu mehanički ozlijediti šapice i kožu, a urin ih dodatno nagriza. Pošto se urin ne upije njegovo isparavanje, to jest isparavanje amonijaka, također nadražuje dišni sustav i oči tako da bi i to moglo izazvati iritaciju očiju.

Držanje životinje na gruboj stelji, žičanoj podlozi kao i pretilost uzrokuje stanje na šapama zvano pododermatitis tj. upalu kože tabana. Dolazi i do odebljanja sloja kože, upale u dubljim dijelovima, samim time jače prokrvavljenosti i nastane oteklina. Prije navedeni čimbenici držanja uzrokuju oštećenje kože na toj oteklini i nastane rana koja zbog opet istih razloga teško zacijeljuje i nastane čir. Infekcija može prodrijeti duboko u tkivo i uzrokovati upalu kosti. Kunića treba staviti obavezno na antibiotsku terapiju, podizati opću otpornost, obraditi ranu, promijeniti stelju i po potrebi zavoj na šapicu.


Zato preporučam da se hitno obratite Vašem veterinaru.

Kunića protiv buha, sada s obzirom da mu je opće stanje poremećeno, bilo bi najbolje naprašiti praškom protiv ektoparazita (Beaphar prašak protiv vanjskih parazita za glodavce i kuniće).

Kada mu bude bolje možete staviti Stronghold ampulicu jer selamektin koji je djelatna tvar u njemu smije ići na kuniće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr