Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li kuniću može naštetiti zvuk grmljavine ako je u vanjskoj nastambi, no prostor je osiguran i natkriven?
Marija

O: Kunići su na dnu hranidbenog lanca, što znači da su stalni plijen i u sebi imaju instinktivno prirođen strah od naglih pokreta ili zvukova.

Percepcija opasne situacije uzokuje otpuštanje neurotransmiteri iz žlijezde koji utječu na nadbubrežnu žljezdu koja luči adrenalin.

Adrenalin uzrokuje ubrzani rad srca i povećanje krvnog tlaka. Krvotok se usmjerava u vitalne mišiće i organe i dalje od onih koji nisu toliko važni u opasnim situacijama. Ubrzava se respiratorni rad, šire se oči i raste šećer u krvi. U kritičnim situacijama, hormoni i neurotransmiteri mogu uzrokovati prestanak rada probavnog trakta.

Kunić je "na oprezu" i zauzima poziciju iz koje može brzo krenuti u trk. Međutim, ako ovi psihološki uvjeti potraju kroz duži vremenski period, negativno utječu na kunića. Restrikcija dotoka krvi u "nebitne dijelove" uzrokuje njiihovu disfunkcionalnost. Dolaz do poremećaja u probavnom traktu mogu uzrokovati  proljev. Nedostatak energije u jetri dovodi do "gladovanja" tkiva koje može biti pogubno.

Primjećeno je takvo stanje kod pretlilh kunića koji su bili na peletiranoj hrani i koji su prošli kroz nagle promjene okoline, buka, tjeranje, bolest ili kunići koji su tijekom noći ostali zatvoreni na balkonu.

Kunići se ne mogu uvijek zaštiti od stresa, ali se mogu zaštiti od nekih fizičkih posljedica samog stresa. Prvenstveno je bitna zdrava prehrana bogata vlaknima, sijeno. Također, poznati mirisi, okolina, kao i poznato društvo smanjuju stres.

Ako je kunić prošao kroz stresnu situaciju, potrebno ga je što prije vratiti u njemu poznatu okolinu. Ako postane depresivan, miran i slab, potrebna je veterinarska intervencija.

Grmljavina, kao iznenadan zvuk, izaziva strah u mnogih životinja, ali ako je kunić u svom "starom" već naučenom i sigurnom prostoru stres će biti manjeg intenziteta.