Povratak

Češanje hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Hrčak mi se počeo češati prije dva tjedna, kupila sam mu Petsoft micro spray i bili smo kod veterinara, koji ga je pošpricao sprejem. Međutim, on se i dalje češe i grize. Zna trzati i glavicom. Premijestila sam ga iz svoje sobe u dnevni boravak i nakon toga se počeo češati. Da li je moguće da mu na novom mijestu nešto ne odgovara? Na pod kaveza sam mu stavila običan bijeli papir i spava u njemu i komadićima krpica. Kavez mu čistim svaki dan, a kućicu gdje spava svaki drugi jer si donese unutra hrane. Veterinar mi je predložio da ga okupam u oronazol šamponu, ali nisam da mu ne naškodim, već sam sprej smatrala boljim rješenjem, međutim sad više ne znam šta da radim. Hvala. Romina

O: Svrbež kože i ispadanje dlake najčešći su simptomi koji ukazuju na oboljenje kože, ali mogući su i drugi uzroci.

Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, a nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjme kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija.

Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža, ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži. U malih glodavaca uzrok češanju su najčešće buhe i uši, a mogu ih dobiti od mačaka i pasa. Uzrok češanja mogu biti i bakterije (stafilokoki, streptokoki, pasteuerella), gljivice i šugarci.

Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Kontaktni dermatitis može se razviti kao reakcija na stelju, ali i prostirke u stanu ili dijelove naše odjeće. Svakako bi bilo važno isključiti mogućnost reakcije na različita sredstva za pranje ili druge kemikalije koje koristite u domaćinstvu.

Česti uzrok češanja kože je intolerancija ili alergija na određene sastojke u hrani, a želim naglasiti da to primarno može biti voće i povrće tretirano različitim (čak i dopuštenim) sredstvima. Na žalost, ponekad se uzrok svrbežu i ne može pronaći.

Petsoft spray djeluje protiv vanjskih nametnika na životinji, ali bi njime trebali tretirati i cijelu nastambu. Terapija koju je predložio veterinar odnosila se na eventualno prisustvo cijele skupine mogućih uzročnika. Djelatna tvar Oronazola je ketokonazol, antimikotik širokoga spektra. Djeluje na dermatofite, kvasnice, dimorfne gljivice i eumicete. Oronazol šampon registriran je kao pripravak za ljude, izdaje se bez recepta, a u veterini se koristi po uputama i preporuci veterinara koji je pregledao, odnosno koji terapira životinju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr