Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U rujnu sam kupila ženku roborovski hrčka staru tri mjeseca, a u listopadu još jednu, tada staru mjesec i pol. Kada je kupljena druga, počele su se češati kao da ih nešto svrbi. Pošto je manja došla iz Vašeg dućana, sigurna sam da nije imala nametnike. Gdje ih mogu odnijeti na pregled i koliko bi otprilike koštalo? Ne koriste mineralni kamen, treba li im? Veća me stalno grize, i kad nije ljuta, a ne želi ni na ruku. Zašto? Kako da ih naučim koristiti WC posudu? Mlađa se čudno glasa, kao da cvili. Je li prehlađena ili...?
Puno vam hvala unaprijed, Rita
p.s. Vaš dućan je super!

O: Uzrok češanja kod hrčaka mogu biti ektoparaziti (buhe i uši), bakterije (stafilokoki, streptokoki, pasterele), šugarci i gljivice. Jedan od uzroka promjena na koži i svrbeža može biti i podloga (piljevina ili slama) koju koristite za pokrivanje podloge kaveza.

U Pet centrima možete nabavite preparate od različitih proizvođača za rješavanje ektoparazita na koži hrčka. Potrebno je napudrati ili našpricati obje životinje, baciti piljevinu i sijeno, oprati zdjelice za vodu i hranu i oprati kavez deterdžentom i u vrućoj vodi ga dobro isplahnuti. Od registriranih insekticidnih preparata, za glodavce se mogu koristiti:

- Canina, Petvital Bioshocker spray - biološki ektoantiparazitik za zaštitu svih vrsta životinja od ektoparazita, njihovih larvi i jajašaca. Zaštita traje duže vrijeme. Proizvod je u potpunosti netoksičan, čak i prilikom duže uporabe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove. Osnovni sastojci su kokosovo ulje, ulje uljane repice, jojoba ulje, te eterična ulja.
- Canina, Petvital Verminex - Ovaj preparat je u obliku tekućine, sastavom potpuno prirodan, a sadrži biološka ulja bez kemijskih dodataka. Nanosi se nakapavanjem na kožu uzduž kralježnice (spot-on). Postupak se ponavlja jednom mjesečno.
- Catec, Petsoft micro spray - Koristi se za zaštitu od nametnika na svim kućnim ljubimcima. Ovo je čist biološki proizvod s trenutačnim i produženim djelovanjem. Sadrži otopinu prirodnih ulja i njihovih derivata te voćne kiseline. Bez neugodnih je mirisa i biološki razgradiv.
- Beaphar, Insekticidni puder za glodavce protiv ušiju, buha i grinja. Ovaj preparat sadrži insekticid tetrachlorvinphos, nanosi se naprašivanjem te se nakon kraćeg vremena treba iščešljati sa životinje.

Ako se hrčak nakon korištenja insekticidnog preparata i dalje bude češao, obavezno ga odvedite veterinaru na pregled. Cijene veterinarskih usluga mi na žalost nisu poznate, tako da ćete sami morati nazvati veterinarsku ambulantu i raspitati se o tome.

Osigurajte hrčku adekvatno mjesto za obavljanje nužde. Kao stelju možete koristiti sijeno, hablovinje, piljevinu ili pijesak za glodavce. Pijesak možete staviti u posebne plastične posude, tzv. wc za hrčke, bez obzira da li boravi u kavezu ili je slobodan. Ako hrčak boravi u kavezu, posudu je najbolje smjestiti na mjesto koje njemu najviše odgovara, odnosno gdje se prvi puta pomokri. U suprotnome, ako je hrčak slobodan, posudu smjestite u prostorijama gdje najviše boravi. Možete postaviti i više posuda. Posude za obavljanje nužde potrebno je redovno čistiti, jednom dnevno ili prema potrebama Vašeg hrčka. U protivnome, kako su oni čiste životinje, neočišćena posuda ih može odbijati. Mlađe životinje brže uče od starijih, jer starije životinje imaju svoje navike koje je ponekad teško promijeniti. Davanjem omiljene poslastice i pohvale nakon obavljene nužde na željenom mjestu, ubrzavate učenje željenog.

Ako hrčak ne troši svoje zube grickajući mineralni kamen, ponudite mu drvca za glodanje koja također možete nabaviti u našim dućanima.

Hrčci su aktivniji noću, dok danju uglavnom spavaju. Kada ih se naglo probudi ili izvadi iz nastambe, još su sneni.

Tada se pokušavaju obraniti, pobjeći i sakriti. Isto tako se ponašaju kada se osjećaju ugroženi na neki drugi način. Zato je važno da životinjicu ne dirate kako bi se privikla na nove uvjete života i smirila se.

Kada je hrčak potpuno budan, ponudite mu iz ruke hranu koju najviše voli. Nastojte pri tome da životinjica prilazi Vama. S vremenom će se pripitomiti.

Uz navedeno, trebalo bi svakako isključiti reakciju na bol. Promatrajte je dok se igra ili jede. Primjetite li nepravilnosti u hodu (šepanje, neopterećivanje noge, zanošenje), sporo i "oprezno" uzimanje hrane, proširen trbuščić ili oteklinu na tijelu, odvedite je na veterinarski pregled.