Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam hrčka 6 mjeseci, mjesec dana nakon što smo ga kupili primjetili smo da se intenzivno češe, na rubu lijevog uha imao je malu bijelu kvržicu, a kasnije smo primijetili da mu je oko repa otpala dlaka i male ljuskice, koje su se pojavile i na nožicama. Pošto sam pročitala na net-u da to mogu biti gljivice, počeli smo ga mazati Lamisilom, za probu. Ljuskice su polako nestajale, a na uhu gdje mu je bila bijela kvržica ona je otpala i sada mu tu nedostaje mali komadić uha. Opet mu je izrasla dlaka oko repa, ali kada smo mislili da je sve prošlo, opet se vratilo, ali manje i sada ga već 4 mj. svaki dan mažemo, to se povlači i vraća non-stop. Manje se svrbi.

Možete li mi reći da li to jesu gljivice ili nešto drugo i da li trebamo ići kod veterinara ili da mu nešto kupimo? Sada smo mu maknuli piljevinu iz gajbe da vidimo da li je u tome problem, zbog vlage.
Hvala, Martina

O: Najčešći uzroci češanja (i posljedičnog otpadanja dlake) u hrčaka su alergije, gljivice i šugarci.

Na koži hrčaka fiziološki žive različiti mokroorganizmi kao i grinje - Demodex criceti i Demodex aurati. Kada, iz bilo kojeg razloga, dođe do pada imuniteta, ove se grinje namnože pa dolazi do pojave bolesti koja se manifestira alopecijom, svrbežom, ljuskicama po koži i stvaranjem krasta. Zbog češanja se mogu javiti i sekundarne bakterijske infekcije pa se ranice mogu i zagnojiti.

Osim Demodexa, šugu uzrokuju i grinje iz roda Notoedres, a te su promjene uglavnom lokalizirane na njušci, udovima i u anogenitalnoj regiji. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom i pregledom kožnih strugotina pod mikroskopom. Liječi se antiparaziticima.

Uz šugarce, slične promjene mogu izazvati i gljivice - Microsporum canis, Microsporum gypseum i Trichophyton mentagrophytes. Promjene su uglavnom okrugla, bezdlačna područja, zacrvenjena i najčešće s ljuskavom krasticom u sredini, a prisutan je i jaki svrbež. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, a prema potrebi može se napraviti i mikološka pretraga.

Preporučila bih Vam da hrčka odvedete na veterinarski pregled, jer ćete isključivo na taj način dobiti odgovarajuću dijagnozu.

Svakako životinjici u vodu ili hranu dodajte neki od vitaminsko-mineralnih dodataka za glodavce ("JBL" Rodvitol - multivitamin s mineralima i esencijalnim aminokiselinama, "Beaphar" Lebensvitamine - multivitamin, "Vetoquinol" Gervivet - multivitamin). Ovakvi pripravci dižu opću otpornost organizma, poboljšavaju stanje kože i dlake, te osiguravaju gradivne tvari koje su životinji potrebne u svakodnevnoj prehrani.

Osim navedenog, izuzetno je bitno i stvaranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Jednako važna je i dezinfekcija nastambi i opreme koja treba biti planska i temeljita. Jedno od sredstava za dezinfekciju nastambi (djeluje na bakterije, viruse, spore i gljivice), je "Virkon S", koji možete pronaći u ljekarnama Pet centra.