Povratak

Čileanska vjeverica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moja čileanska vjeverica stara 2 mj., danas je počela krvariti iz stražnjice (čmar), izgleda malo natečeno, ne krvari jako ali me brine što je s njom, pomozite nam, strašno su nam drage i sin će mi biti jako tužan ako joj se nešto dogodi, a i mi!  Unaprijed zahvalni! Nadamo se da je ženka i da je to normalno jer smo čitali da ženke mogu biti plodne već od 6 tjedana! Ljiljana

O: U ženki degua, poznatih kao čileanske vjeverice, razmak između spolnog i analnog otvora je vrlo mali (za razliku od mužjaka kod kojih je taj razmak uočljivo veći).

Stoga je ponekad teško odrediti odakle potječe krvarenje. Ako krvarenje potječe iz anusa, radilo bi se o problemima zadnjih dijelova probavnog trakta. Uzrok može biti vanjska povreda (ogrebotina, udarac ili sl.), ili mehaničko oštećenje sluznice tvrdom stolicom, odnosno neprobavljenom hranom.

Čileanske vjeverice spolno sazrijevaju u dobi od 6 mjeseci, ali se raspon kreće od 45 dana do 20 mjeseci. U njih, ovulaciju inducira spolni kontakt s mužjakom, a estrusni ciklus traje 2 do 3 tjedna. U vrijeme estrusa, vulva ženki postaje vidljivo otvorena i otečena, što je posljedica perforacije vaginalne membrane. Ciklus pojedinih jedinki ovisi o klimatskim uvjetima u kojima živi, odnosno o duljini dnevnog svjetla koje neuro - hormonalnim podražajima stimulira životinje.

Preporučam Vam da životinjicu ipak odnesete veterinaru kako bi po pregledu postavio točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr