Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Smije li čileanska vjeverica jesti bilo šta drugo osim suhe hrane. Možete li mi dati bilo kakvu informaciju u vezi nje?
Hvala.

O: Čileanska vjeverica ili degu izgledom podsjeća na križanca između vjeverice i štakora. Vrlo je uobičajeni i rašireni sisavac u Čileu. Žive u malim zajednicama, ispod stijena i u rupama pod zemljom. Dnevna je životinja - za razliku od ostalih malih glodavaca koji su aktivniji noću, vrlo je aktivan ujutro i poslijepodne. Veličina odraslog degua je jednaka veličini mladog zamorca.

Ženke su veće od mužjaka, ima repić dug i tanak, zubiće vrlo oštre, boja krzna kreće se od svjetlo žute do narančaste. Vrlo svjetli zubići upozoravaju na nepravilnu ishranu ili bolest. Vrlo je druželjubiv i voli komunicirati sa svojim vlasnikom posebnim zvukom. Istražuju i njuškaju okolinu. Kada ih želimo uzeti u ruku treba biti vrlo oprezan (ne potezati ga za repić) jer se mogu osjetiti ugroženim i ugristi. Vole se kupati u pijesku poput činčila. U prirodi žive oko 15 godina, dok u zatočeništvu od 6-7 godina. Vrlo su aktivni i inteligentni. Trebalo bi ih držati u paru (ako ne želite potomke, možete imati dvije ženke u istom kavezu). Kao samci postaju depresivni a ponekad i vrlo agresivni.

Ženka nosi mlade oko 90 dana, u leglu može biti od 1-13 mladih koji se od roditelja se odvajaju nakon 5 tjedana. Katarakta i dijabetes su učestala oboljenja. U ishrani se preporuča gotova hrana namijenjena ovoj vrsti, a kao dodatni izvor C vitamina može se dati mrkvica i svježi peršin u manjim količinama. Svježe ili suho voće treba izbjegavati jer degu ne može metabolizirati šećer koji se nalazi u toj hrani.

Sve informacije o deguima možete pročitati u našoj rubrici Moj ljubimac / Glodavci / Degu