Povratak

Činčila i poteškoće s korištenjem pojilice za vodu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Zbog malokluzije zubi koju moja chincilla ima, 3 tjedna je dobivala vodu na špricu i odviknula se piti sama iz pojlice. Sada nikako ne pije vodu ako je ne uhvatim i na silu dajem bilo na špricu ili pojlicu. Postoji li neko drugo rješenje kako im dati vodu i ponovo naučiti da pije iz pojlice? Ona metalni dio s kuglicom grize umjesto da vrti jezikom. Postoji li neki drugi tip pojlice za njih, osim klasične s kuglicom? Također, posude s vodom pomiriši i zna da je voda unutra, no ignorira ih. Molim vas ako imate rješenje kako da ponovo počne piti sama ili neki dugi proizvod na koji bih je mogla naučiti da sama pije.

Unaprijed hvala, Lana

O: Ako je Vaša činčila već pila vodu iz pojilice s metalnom kuglicom vrlo vjerojatno će ponovo početi piti na taj način. Ponekad se dogodi da se kuglica zbog nakupljenog vodenog kamenca unutar cjevčice teže pomiče ili ukoliko pojilica nije postavljena okomito kuglica ne propušta vodu pa životinjice griženjem nastoje doći do vode.

Postavite pojilicu u nastambu onako kako ste je prije postavljali pa kad činčila priđe i počne grickati vrh, pritisnite izvana bočicu tako da istisnete mali mlaz koji će onda činčila početi lizati.

To će je potaknuti da nastavi lizati i "prisjeti se" kako je prije pila vodu. Čim čujete specifičan zvuk grickanja pojilice priđite nastambi i pomozite joj s nekoliko mlazova. Budite strpljivi, ostavite Vašoj ljubimici vremena da sama potraži vodu. U nastambu joj stavite i zdjelicu s vodom kako bi imala i taj izbor. S vremenom će se ponovo sve stabilizirati.

Pojilice za činčile u pravilu su samo varijacije istog modela, a to je spremnik s vodom koji završava cjevčicom u kojoj je metalna kuglica. Rjeđe se koristi zdjelica jer ih krećući se nastambom životinje brzo zatrpaju steljom i ostacima hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr