Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo jednu prelijepu veliku činčilu i ne znamo što se dogodilo da mu se počupalo krzno s lijeve strane i nakon par tjedana isto se dogodilo i s druge strane. Ne znamo da li se je to sam počupao ili je nešto drugo. Ima 6 mjeseci, veliki kavez i obavezno ga svaki dan puštamo na kupanje u pijesku kojeg smo kao i sve ostalo kupili kod vas. Unaprijed hvala! Cerjan Marin.

O: Kod činčila je poznata reakcija pod nazivom "fur slip" ili greška u dlaci koja je u biti zašitna reakcija organizma, a rezultira gubitkom i neurednom dlakom na određenim područjima tijela.

Uzrok ovakvog stanja dlake mogu biti borbe činčila u leglu, držanje u lošim uvjetima, stalno uznemiravanje činčila(buka), malnutricija (loše izbalansirana ishrana), povećana funkcija štitnjače i nadbubrežne žljezde, gljivice, odgoj i ponašanje odnosno neprilagođavanje uvjetima življenja i posljedično tome izrazite promjene ponašanja.

U SAD-u ovakava stanja se liječe antidepresivima. Da bi se dlaka oporavila i izgledala zdravo treba par mjeseci, a i tada će se zamijetiti razlika u duljini i boji dlake između oboljelog djela krzna i zdravog djela. Preporuča se da tim kućnim ljubimcima osiguramo suho kupanje u pijesku za činčile. Pijesak se može staviti u širu plastičnu zdjelicu do dubine od 2-3 cm. Kupati se mogu svakodnevno u trajanju od 30-tak minuta, a nakon toga ukloniti "kadicu s pijeskom", jer previše kupanja izaziva upalu očiju(zrnca pijeska!). Također trebalo bi ispraviti pogreške u prehrani, odnosno povećati dozu vitamina (Gervivet kapi za male glodavce).