Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim da mi odgovorite još i na ova pitanja: 1. Kako se pravilno čisti kavez i wc zamoraca? Pri tome ne mislim na dezinfekciju jednom u 2-3 mjeseca, nego na mijenjanje piljevine jednom tjedno i čišćenje wc jednom dnevno. Naime, ja sadržaj njihovog wc-a jednom na dan istresem u smeće te splahnem plastični wc toplom vodom, posušim te vratim u kavez - da li dobro postupam? Kavez još nisam čistila, pa me zanima da li da isto tako radim - istresem piljevinu, sijeno... pa operem plastični dio kaveza i osušim ili je neki drukčiji postupak? 2. I recite mi, koliki bi bio taj period privikavanja zamorčića na novu sredinu? Moj zamorčić, nakon što pojede i popije, vrijeme pretežno provodi skriven u kućici.

Znam da se još vjerojatno boji, ali me zanima da li je možda postao depresivan što sam ga odvojila od njegovog "društva" i hoće li ga to proći? Kako da mu olakšam privikavanje? Unaprijed hvala! Irena

O: Svaki način čišćenja kaveza je dobar, a trebate uzeti u obzir i da izabrani način odgovara Vama. Sasvim je u redu način na koji dnevno čistite wc. Tijekom čišćenja kaveza, zamorca možete smjestiti na jedan kraj kaveza dok čistite drugi kraj, ili ga možete pustiti da je slobodan u sobi, ili odvojiti u poseban kavez ili priručnu kutiju, ili staviti u naručje drugom članu obitelji da ga pričuva dok Vi obavljate čišćenje.

Princip je općenito slijedeći: izvadite stelju iz kaveza priručnom lopaticom i stavite u posudu za smeće, a manjom metlicom možete očistiti i sitne djelove preostale stelje. Zatim stranice i dno kaveza operite toplom vodom i posušite krpom ili na zraku. Nakon toga stavite novu stelju. Ovo je najjednostavniji način; ne mičete kavez, ne mičete rešetke i tako ne stvarate dodatni nered. Nisu potrebni nagrizajući i toksični deterđenti, a sam postupak traje 10-tak minuta. Prilikom korištenja optimalne količine stelje (2,5 - 3,5 cm), i redovitog mijenjanja, gotovo da Vam se neće pojaviti vlažne mrlje na dnu kaveza od urina. Ako se pojave trebat ćete ili češće čistiti samo to mjesto ili dodati više stelje ili promijeniti tip stelje. Kako se u normalnoj mokraći zamorca izlučuju i spojevi kalcija i drugih minerala, takve naslage kamenca je teže očistiti. Dosta je učinkovit obični ocat kojim prelijete to mjesto i ostavite nekoliko minuta. Ako je potrebno, postupak ponovite dok mrlja ne nestane. Možete i blago izribati četkicom za zube.

Kako često čistiti kavez teško je reći. Kavez nikad ne bi smio smrdjeti. U prosjeku kompletno čišćenje potrebno je jednom tjedno (promijenjena stelja i obrisane stranice i dno kaveza). Trebati ćete i 2-3 puta tjedno očistiti samo vlažna mjesta u kavezu. Poneki ove vlažne mrlje čiste svaki dan, dok drugi kompletno čiste kavez svakih 3-4 dana. Sve ovisi o Vašem načinu života, koliko zamoraca imate, veličini kaveza, njihovom urinu i stolici, te mjestu gdje obavljaju nuždu, vrsti stelje, dobi zamorca,...

Redovitim čišćenjem čuvate zdravlje Vašeg zamorca. Češćim čišćenjem spriječavate da se nagomila amonijak koji je štetan za respiratorni sustav zamorca. Također ćete smanjiti namnažanje bakterija, te spriječiti moguće urinarne infekcije.

Zamorcu je potrebno minimalno 5 dana za privikavanje na novi dom, no realno je za očekivati za 10-14 dana, a i do mjesec dana da se potpuno sigurno osjeća u Vašem naručju. Uz dovoljno uloženog truda, vremena i strpljenja, proces privikavanja traje kraće. Svakako, potrebno im je pristupati polagano, ne žuriti sa privikavanjem jer ako mu se ne ostavi dovoljno vremena postoji mogućnost da će ostati plašljiv. U početku mu najviše davajte do znanja da ste u njegovoj blizini, pričajte sa njim, iako se skriva u kućici. Nakon nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost iz znatiženlje će Vam htjeti prići. Tada mu ponudite neku poslasticu. Za početak biti će dovoljno da uzme poslasticu iz Vaše ruke, a tek kasnije će se ohrabriti za neki bliži kontakt. Sve navedeno umnogome ovisi i o karakteru samog zamorca; neki se lakše prilagode i opuste, a nekima treba iznimno dugo vremena. No, strpljenje se na kraju isplati jer su ipak svi zamorci vrlo društveni i vole blizinu drugog bića.