Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tri dana kineska hrčkica okotila je 6 malih hrčkića. Odmah smo odvojili mužjaka od ženke da bi izbjegli sukobe. Htijela bih im promijeniti slamu u kavezu, ali bojim se da ih ne bih smjela dirati i da bi se majka previše uzbudila oko toga. Smijem li ih dirati i na kratko premjestiti? Hvala, Lora

O: Kineski hrčak donese na svijet prosječno 4 - 6 mladih. Graviditet traje između 23 - 30 dana. Kad se mladi okote ružičaste su boje. Sa 5 - 6 dana njihova koža dobiva pigment, a za 6 - 8 dana počinje rasti dlaka. Sa 10 - 12 dana mladi su pokriveni kratkim krznom i oči im se počinju otvarati.

U to vrijeme mladi počinju s istraživanjima po kavezu, iako su još slijepi. Ženka hrčka će ih obično skupiti i vratiti u gnijezdo. Sa 14 - 46 dana starosti, oči su im otvorene i u potpunosti su pokriveni krznom. Dan ili dva prije nego li su im oči otvorene tražiti će hranu po mirisu. Kad progledaju napuštati će gnijezdo u potrazi za hranom. Iz toga razloga potrebno je postaviti zdjelicu s hranom blizu gnijezda.

Prilikom čišćenja poželjno je ne uznemiravati majku hrčka.

S obzirom da je hrčak naučio na Vaš miris, ne bi trebalo biti problema oko premještanja mladih, ipak poželjno je to obaviti slijedećim redosljedom: prvo maknite roditelje iz kaveza, zatim temeljito operite ruke i isperite miris sapuna. Nakon toga otrljajte ruke o stelju kako bi poprimili miris hrčaka. Tada izvadite gnijezdo zajedno s okružujućom steljom i stavite u poseban kavez. Zatim očistite kavez kao i obično. Vratite gnijezdo na prijašnje mjesto pa zatim vratite majku.

Ukoliko je majka hrčak agresivna, što se zna često dogoditi (nagonski brani svoje mladunce) ne forsirajte sa čišćenjem, radije pričekajte par dana.

U prvim danima života, česta su uginuća mladunčadi pa gnijezdo treba kontrolirati svakodnevno i ukloniti uginule mladunce.