Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nisam nigdje uspjela naći više info o crnom hrčku. Imala sam prije svakakve glodavce, ali ovaj je najčudniji. Ne uspijeva se baš pripitomiti, imam ga već 3 mj. Ispušta čudne vibracije kad njuška okolinu, voli se bacati sa kata  koji ima u kavezu, nešto čudno je napravio u kutevima kaveza (moguće da je to od mokraće napravio, uglavnom, to se ne može očistiti, ali on se stalno u tom valja iako je zasušeno. Čula sam da je to neko obilježavanje teritorija), voli gristi sve i svašta. Čudno mi je za hrčka da može skakati i to baš da vas zaskoči, a i nisam nikad čula takve zvukove. Kada sam ga uhvatila kad je htio pobjeći, pustio je užasan miris. Nekad mi se čini da me prepoznaje i voli jer odmah izađe na kavez i gleda me.

Kao da se želi družiti, ali bježi iz ruku. Pustila sam ga par puta da ide po sobi, ali sad imam rupu u zidu. Žao mi je da je cijeli dan u kavezu, ali ne znam šta da radim s njim, pogotovo kad se primi za kavez i kad me tako promatra. Imala sam miša, degua i sirijskog hrčka, ali oko ovoga mi je dobrodošao bilo kakav savjet. Kavez mu je, inače, 55 x 25 cm. Ima lojtrice za gornji kat, stepenice, kolut, kućicu... I već je potrošio drugu kutiju hrane od 500 g, počela sam mu davati hranu jednom na dan, pola porcije (smanjeno, jer je sad već prevelik za kolut, a i proždrljiviji je). I, budući da odmah zasmrdi kavez isti dan kad očistim, počela sam ga držati pored balkonskih vrata pa me zanima da li se može prehladiti ako je malo svježija večer?
Hvala, Helena

O: Ovaj varijetet sirijskog hrčka (Mesocricetus auratus) relativno je noviji u odnosu na ostale. Smatra se da se prvi puta pojavio u Francuskoj oko 1985. pa se kasnije proširio po Europi kao vrlo popularan kućni ljubimac. Nazivaju ga još i fancy "Black Bear" hrčak. Crnog hrčka karakterizira krzno crne boje sa ponekim mrljama bijele boje. S obzirom da su izravni potomci izložbenih europskih hrčaka nešto su veći ali i smireniji u odnosu na tipične zlatne ili sirijske hrčke.

No, i uz tu karakteristiku ponekad je pripitomljavanje složen i dugotrajan proces a naročito ako imate nestašnog hrčka koji je stalno u panici ili postane agresivan kada ga pokušate uzeti u ruku. Treba imati na umu kako su hrčci po prirodi solitarne i nervozne životinjice pa je teže pripitomljavanje česta pojava. U prirodi je panika i agresija način obrane od predatora. Kako su hrčci najaktivniji u večernjim satima (19 do 22 sata) to je i vrijeme najbolje za interakciju sa Vašim hrčkom. Osigurajte čisti prostor i otvorite vrata kaveza ili odignite njegov poklopac. Rastrljajte malo stelje po Vašim rukama kako bi bio okružen poznatim mirisom a izbjegavajte kontakte ako ste netom prije dirali njegovu hranu jer bi mogao pomisliti da je Vaša ruka hrana i nehotice Vas ugristi. Kada izađe van kaveza obuhvatite ga nježno objema rukama kako bi se naviknuo diranju na taj način. U početku su hrčci vrlo nervozni i nepovjerljivi no sa vremenom se priviknu na takav način interakcije. Kod uzimanja u ruku se javlja i najčešći problem, agresija. Ponekad se hrčci prije nego ga dotaknete na pola izvrnu na leđa, ispruže prednje noge i pokažu zube. U ovoj poziciji, nemojte ga pokušavati uzeti u ruke jer bi Vas mogao bolno ugristi. Pustite da se opusti pa tek onda pokušajte ponovni kontakt rukama. Općenita su pravila da hrčka ne dirate ako spava ili se tek probudio te ako Vam ruke mirišu na hranu. Zatim, nemojte ga hvatati rukom odozgo a radi njegove zaštite, nemojte se igrati sa njime na mjestima gdje postoji rizik da padne i ozlijedi se.

No, i unatoč svim predostrožnostima koje se poduzimaju neke hrčke nije moguće pripitomiti. Stoga je tada najbolje fizičke kontakte svesti na minimum, a uživati u gledanju njegove aktivnosti i akrobacija u kavezu i okolini jer je hrčak po prirodi vrlo živahan. Voli kretanje po što većem prostoru, otkrivati nova mjesta, njuškati i istraživati. To mu pruža mogućnost da prouči okolinu, te upozna ljude koji se brinu o njemu. Vjerojatno mu je to zanimljivije nego vrtjeti se u kolutu koji ga neće nikud odvesti. Soga, kavez u kojem je smješten obavezno treba popuniti odgovarajućom opremom koja će mu omogućiti da se igra i stalno bude u pokretu. Pritom je važno voditi računa i o njegovoj potrebi da na gotovo svemu oštri zube, pa je najbolje da igračke u kavezu budu plastične. Hrčku možete ponuditi i mineralni kamen za trošenje zubi, te razno razne igračke i sigurna drvca za glodanje koje možete nabaviti u našim trgovinama. Osim igračaka za kavez vrlo je praktična i njima zanimljiva kugla kojom "šeću" po stanu (u ponudi u našim Pet centrima: FOP RunAround za hrčke), a ujedno je hrčak Vama pod kontrolom. Svakako posjetite naše Pet centre kako bi u zaista širokoj ponudi igračaka i opreme za hrčke izabrali najprikladnije za Vašeg kućnog ljubimca.

Što se pak glasanja Vašeg hrčka tiče, treba napomenuti kako ono nije neuobičajena pojava općenito u hrčaka, a javlja se za vrijeme igre, agresije jednog prema drugom, a u starijih hrčaka i za vrijeme parenja, a vrlo često i kada su neraspoloženi za igru s nama. O zvukovima u hrčaka pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet.med., a njezin tekst možete pročitati ovdje

Uz navedeno, trebalo bi svakako isključiti reakciju na bol. Promatrajte ga dok se igra ili jede. Primjetite li nepravilnosti u hodu (šepanje, neopterećivanje noge, zanošenje), sporo i "oprezno" uzimanje hrane, proširen trbuščić ili oteklinu na tijelu odvedite je na veterinarski pregled.

Zatim, sasušena mrlja u kutu kaveza koju ne možete očistiti, vjerojatno je od mokraće. Hrčci su poznati higijeničari i obavljaju nuždu na jednom mjestu. Kako je mokraća bogata kemijskim tvarima često dolazi do nagrizanja plastike kaveza. Kako bi spriječili oštećenja, u taj kut kaveza možete staviti i wc za glodavce u koje stavljate i poseban pijesak, i u tom slučaju, ako će se Vaš hrčak prilikom obavljanja nužde naučiti služiti wc-om, spriječiti ćete mrlje ali i rjeđe mijenjati stelju (prema potrebi, jednom u 10-14 dana, to ćete morati sami prosuditi već prema nastaloj situaciji). Treba naglasiti da  je svakodnevno mijenjanje stelje ipak najpreporučljivije. Na ovaj način se, osim bolje higijene prostora življenja osigurava i manje širenje neugodnih mirisa. No, također, mrlja na kavezu može biti sekret mirisnih žlijezda sirijskih hrčaka. Mirisna žlijezda u sirijskih je hrčaka bilateralno smještena na bokovima i uočljivija je kod mužjaka. Izgledom je plosnata, često mokra ili masna, ponekad pigmentirana poput madeža sa ponekom izraslom dlakom. Žlijezda je najaktivnija tijekom sezone parenja pa kada je mužjak uzbuđen liže ili češka žlijezdu koja tada luči sekret. Često se hrčka vidi kako bokove trlja o stranice kaveza ili predmete kako bi obilježio teritorij. Kako žlijezda nije građena i od dijela u kojem bi se sadržaj mogao skupljati u žlijezdi, hrčak ga ne može voljno istisnuti poput tvora. Neugodan miris koji osjetite prilikom uzimanja hrčka u ruku vjerojatno je mokraća ili izmet. Naime, hrčci su vrlo skloni uslijed stresa (npr. uzimanje u ruku) urinirati ili defecirati.

Hrčcima bi trebala biti osigurana temperatura od 21-22°C, a kavez zaštićen od strujanja zraka i propuha, naglih promjena temperature i niske vlažnosti zraka. Ako temperatura dosegne 33°C, mogu oboljeti od toplotnog udara, a ako temperatura padne ispod oko 10°C, padaju u stanje hibernacije. Iz navedenih razloga, mjesto kraj balkonskih vrata nije primjereno za smještaj Vašeg ljubimca.

Što se pak prehrane tiče, učinili ste dobro smanjivši količinu jer su sirijski hrčci osobito skloni debljanju. Prekomjerna tjelesna težina uvelike utječe na živahnost i aktivnost (otežava kretanje). Treba imati na umu kako se većina zdravstvenih problema može izbjeći pravilnom prehranom. Hrčcima je potrebna uravnotežena mješavina sjemenki kao osnova prehrane (sadrži pravilan omjer sirovih vlakana, bjelančevina i masti). Sirijskim hrčcima dovoljne su dvije jušne žlice ovakve mješavine sjemenki dnevno. Vrlo je bitno i da u komercijalnu hranu bar svaki treći dan dodate nešto od svježe hrane. Na taj način prevenira se začep crijeva, ali i pretilost. Također, oprez stavite i na poslastice koje mu dajete jer i one nose stanoviti broj kalorija. Nemojte mu naglo mijenjati ishranu.

Ukoliko hrčak pozitivno reagira na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako je sve što ste opisali samo mali dio široke palete pokreta, položaja i ponašanja koje predstavljaju njihovo normalno ponašanje.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima Pet centra.