Povratak

Čudno ponašanje hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj kineski hrčak star je oko dva mjeseca. Nisam sigurna za spol (ali mi se čini da je ženka). Sve do danas bio je zdrav i veseo, trčkarao je po kavezu, stalno jeo i pio, vrtio se u kolutu itd. Danas je odjednom stao u kolut i potpuno se ukočio. Tako je stajao 10-tak minuta, nije reagirao na dodire ni na pomicanja koluta. Nakon toga se počeo češkati, kao da se čisti, ja sam ga uzela u ruke, malo ga tako držala i vratila u kavez, nakon čega se on zavukao u svoj kut ispod koluta (gdje uvijek spava) i zaspao. Kasnije popodne, u vrijeme kad se obično igramo s njim, nije se htio igrati nego se cijeli zavukao ispod piljevine, kao da se skriva. Dosta je i nadut, to me jako brine.

Sada se opet zavukao u svoj kut, ali ne spava nego samo sjedi i čisti se. Jako sam zabrinuta za njega, možete li po tim simptomima odrediti što mu se događa? Mogu li ja što napraviti da mu bude bolje? Redovito mu mijenjamo vodu, hranu i piljevinu i dosta se brinemo oko njega. Hvala. Ana

O: Kako su hrčci vrlo male životinje te aktivne noću, ponekad se rani znakovi bolesti previde ili uopće ne primijete. Bolesni hrčci obično su nervozni, a često i ugrizu. Obično nemaju volje za kretanjem, a kad su prisiljeni, hodaju ukočeno. Oči im obično izgledaju mutnima te vrlo često sa iscjetkom. Bolesni hrčci često imaju i smanjeni apetit. Posljedično tome, česti simptom je gubitak tjelesne težine (nije uvijek lako za prepoznati). Gubitak tekućine proljevom, također može uzrokovati nagli gubitak tažine. Najčešće oboljenje u hrčaka je bakterijska infekcija crijeva (proljev glavni simptom), naročito u onih mlađih hrčaka.

Pozornost treba obratiti na ove znakove koji upućuju na neko oboljenje: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom kutu kaveza, nezainteresiranost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput ozljeda i rana, oteklina, proljeva, iscjetka iz nosa ili očiju su očiti znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, te je potrebno posjetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što prije. Hrčci su aktivniji noću nego danju i ne vole da ih se uznemirava po danu kada se odmaraju. Ako ih probudite tijekom dana, oni su još sneni i nastoje se sakriti i ponovo zaspati. Nemojte ih nikada naglo buditi jer će biti nepovjerljiviji prema ljudima. Tada su vrlo nervozni i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi pa neće gristi ili bježati.

Ukoliko hrčak pozitivno reagira na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako je sa njegovim zdravljem sve u redu te je sve što ste opisali samo mali dio široke palete pokreta, položaja i ponašanja koje predstavljaju njihovo normalno ponašanje. No, ukoliko je hrčak i dalje nezainteresiran, neaktivan, ne jede, svakako posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr