Povratak

Adaptacija na novi dom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog četiri godine i četiri mjeseca koji je živio s nama u stanu u gradu. Zbog naše sve veće odsutnosti zbog posla, odlučili smo ga darovati svekrvi na selo. Sav je u strahu, neće ništa jesti, ne obavlja nuždu u svoju posudu s pijeskom, sakriva se od ostalih ukućana, ukratko očito je da mačak pati. Zanima me koliko će mu trebati da se prilagodi na novi dom? Unaprijed hvala! Vanja

O: Usporedbom s ljudskom starosti, Vaš mačak sada ima oko 33 godine. Uvjeti u kojima je živio sasvim su se izmijenili, okružuju ga nepoznate osobe, zvukovi i mirisi.

Vjerujem da ste u najboljoj namjeri mačku pronašli novi dom, ali on to sada još ne može shvatiti. Za razliku od pasa koji se vežu uz vlasnike, mačke razvijaju najsnažnije veze prema domu. Većina kućnih mačaka koje nisu izlazile u prirodu s vremenom odbijaju bilo kakav kontakt s vanjskim svijetom. One se boje nepoznatog, a ne postoji prirodna potreba za izlaskom. U stanu su hrana i voda, skrovito mjesto, pijesak za obavljanje nužde, te ugodno okruženje i ustaljeni dnevni ritam. Kako je velik broj takvih mačaka steriliziran, odnosno kastriran izostaje hormonalno uvjetovana potreba za lutanjem. Mlade mačke su zaigrane, istražuju i veliki dio dana su u pokretu. Starije jedinke veći dio dana prospavaju, a uživaju kad su na toplom i sigurnom.

Moja preporuka je da Vaša svekrva ne pušta mačka iz kuće dok se potpuno ne adaptira. Mačak bi se na otvorenom mogao prepasti, pobjeći i izgubiti. Vrijeme koje je potrebno za prilagodbu zavisi o više čimbenika, kako o stečenim iskustvima tako i o uvjetima u kojima se nalazi. Važno je da mu se ostavi dovoljno vremena kako bi pronašao siguran zaklon, te se polako sam upustio u istraživanje i usvajanje novog prostora. Nastojte ga hraniti hranom koju je do sada jeo. Bilo bi dobro da mu prehranu obogatite vitaminsko mineralnim dodatkom za mačke u obliku paste ili tabletica, kako biste mu podigli opću otpornost i umanjili djelovanje stresa. Higijenske navike koje je imao, gotovo sigurno će ponovno biti iste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr