Povratak

Aktivni medicinski ugljen - terapija u slučaju proljeva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka u starosti od 2 godine, mužjak, kastriran i ne izlazi van. Već 3 dana je u jako velikom proljevu, prvi dan je doslovno trčao na wc svakih 15-20 min. Držim ga sad na dijeti, količina hrane koju dobiva je minimalna... Kad ide na wc to bude ili normalna količina proljeva ili bude kap. Nema gliste, nema trakavicu, nema krvi u proljevu. Kupila sam kod veta aktivni ugljen, to sam mu dala u hranu, ali je i dalje u proljevu. Sad mene zanima kad će se vidjeti poboljšanje od aktivnog ugljena? Prehranu mu nismo mjenjali, zadnje prije početka proljeva jeo je mokru hranu vrećicu marke Felix. To ne jede često, ali nije mu ni nepoznanica, a prije kad je jeo je bilo sve ok... možda bi to bilo? I sad kad ga držim na dijeti, kakvu hranu da mu dam? Hvala, nadam se odgovoru i lijep pozdrav. Jasmina

O: Aktivni medicinski ugljen u slučaju proljeva treba davati tako dugo dok se stolica ne normalizira, ali najdulje četiri dana. U slučaju napuhnutosti može se davati do sedam dana. Dugotrajna terapija aktivnim ugljenom može izazvati probavne poremećaje zbog vezanja enzima i vitamina iz hrane.

Ukoliko se nakon trećeg uzastopnog dana davanja aktivnog ugljena stanje ne poboljšava svakako mačka odvedite ponovo na veterinarski pregled.

Preporučam Vam da mačka hranite nekim od medicinskih programa prehrane za mace s gastrointestinalnim tegobama. U ponudi ljekarni Pet centra su programi renomiranih proizvođača kao što su Hill's, Eukanuba, Royal Canin te Purina, a možete izabrati one u suhom obliku, konzervama ili vrećicama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr